2024. április 24., szerda

Újabb százmillió dinár belföldi nyaralásokra

További húszezer utazási utalványt lehet igényelni

A szerb kormány újabb százmillió dinárt irányozott elő a hazai utazásokat népszerűsítő utalványok beszerzésére – adta hírül Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Ügynökségek Szövetségének (YUTA) igazgatója. A K1 televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a költségvetés módosításával az állami vezetés megteremtette a szükséges eszközöket ahhoz, hogy a napokban további 20 ezer utazási utalványt igényelhessenek azok, akik itthon terveznek nyaralni.

A korábbi gyakorlattal összhangban a fejenként 5000 dináros utalványt azok igényelhetik, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 70.000 dinárt. Az igénylés egyetlen feltétele, hogy az utazók legkevesebb öt éjszakát töltsenek el a kiválasztott szálláshelyen – ismertette a részleteket Seničić.

– Egyre több hazai idegenforgalmi létesítmény csatlakozik a szerb kormány kezdeményezéséhez, így folyamatosan bővöl az utalványokat elfogadó szálláshelyek listája. Jelenleg több száz hazai helyszín közül választhatnak az érdeklődők a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium oldalán. A regisztrációt követően csak annyit kell tenniük, hogy lefoglalják a szállást a kiválasztott létesítményben. Ezt magánúton és az ügynökségeken keresztül is megtehetik. A szállásfoglalást igazoló dokumentummal, illetve a személyi igazolvány felmutatásával jelentkezniük kell az ország bármely postáján. A hivatal a lakosok címére küldi az utazási utalványokat – magyarázta az igénylés menetét az igazgató.

Seničić hangsúlyozta, hogy az év elején 100 ezer vaucsert nyomtattak ki országunkban, de az érdeklődéstől függően újabb utalványok kiadására is sor kerülhet. A YUTA igazgatója arra is emlékeztetett, hogy tavaly több mint 200 ezer utalványt használtak ki a belföldi turisták: legtöbben a hazai gyógyfürdők és a hegyi szállások iránt érdeklődtek, de sokan nyaraltak a szerbiai folyók mellett is. Ugyanakkor felhívta a lakosok figyelmét, hogy a közkedvelt üdülőhelyek mellett rengeteg olyan alternatív idegenforgalmi helyszín van országunkban, ahol rendkívül jutányosan nyaralhatnak a hazai turisták.