2024. március 29., péntek

Kevés szemetet hagytak maguk után a majálisozók

A majális alkalmával megtelt a Palicsi-tó partján lévő sétány, de a Palics–Ludas Közvállalat által kezelt területeken is számos táborozó, ünneplő megfordult. A védett területek majális alkalmával nagyobb odafigyelést igényelnek, ezért az említett közvállalat őrszolgálata a mögöttünk álló hétvégén is folyamatosan járta a terepet. A tapasztalataikról Szekeres Ottó, a Palics–Ludas Közvállalat természetvédelmi őre nyilatkozott lapunknak.

Az őrszolgálat végigdolgozta a majálist. Nagyobb rendbontással, jogszabály-sértéssel nem találkoztunk. Kisebb eseteknél kellett csak az őrszolgálatnak reagálnia, például tiltott helyre való belépésnél, valamint olyan helyen való motorozás, autózás miatt, ahol nem lett volna szabad. A majálisozók viszonylag kulturáltan ünnepeltek, és nem sok szemét maradt utánuk. Meg kell dicsérni a táborozókat, hogy összeszedték maguk után a szemetet, és a tűzre is odafigyeltek. A védett területekkel kapcsolatban elmondhatjuk, hogy kevesebb ember volt kint, mint amennyire mi számítottunk. Azt nem tudjuk, hogy ez a hideg idő miatt, vagy amiatt történt, hogy a majális egybeesett a húsvéttal. A tapasztalatunk az, hogy a táborok jobban fel lettek takarítva, mint a korábbi években. A legtöbb táborhelyről elvitték a szemetet, de ahol maradt, ott is leginkább zsákokba összeszedték. Mindössze egy-két táborban tapasztaltuk, hogy nem volt rendesen összegyűjtve a szemét – fogalmazott Szekeres Ottó.

Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy az őrszolgálat munkatársai a fokozottan védett madárfajok fészkelési területe körül gyakrabban járőröztek, és ellenőrizték, hogy senki se jusson be az adott területekre, és ebből a szempontból nem tapasztaltak próbálkozást sem.