2024. április 18., csütörtök

Tizennégymillió dinár civil szervezeteknek

Az óbecsei pályázatra hetvennégy projektum érkezett be

Az óbecsei önkormányzat február közepén írta ki pályázatát a civil szervezetek részére, azok programjainak és tevékenységének támogatására. Három pályázat közül választhattak a szervezetek, akiknek programjaikat az év végéig, december 31-éig kell megvalósítaniuk. A kulturális örökség és a történelmi vívmányok ápolása és kulturális rendezvények szervezése területén tevékenykedő civil szervezetek 11 millió dinárra, a nem művelődéssel foglalkozó szervezetek 1,5 millió dinárra pályázhattak, míg azok a civil szervezetek között, amelyek a szociálisvédelem területén tevékenykednek 1,75 millió dinárt osztanak szét. A három pályázatra összesen hetvennégy projektum érkezett be.

– A pályázatokat elbíráló bizottság az áprilisi ülésén tette meg javaslatát a pályázati támogatások összegére. A civil szervezetek a kultúra, a szociális védelem és az egyéb kategóriákban adhattak át pályázatot. Az ülésen a bizottság három tagja vett részt, akik előre lefektetett kritériumok alapján külön-külön pontozták a beérkezett pályázatokat. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki támogatásban részesüljön, aki a feltételeknek megfelelő pályázatot adott át. Egyebek mellett figyelembe vettük a program megvalósíthatóságát, annak tartalmát, a civil szervezet tevékenységét, az általa elért és mozgatott tömeget is. Az előzetes ranglista felkerült Óbecse község honlapjára, ahol nyilvánosan elérhető. A résztvevőknek három napjuk volt betekintést kérni a pályázati dokumentációba, fellebbezéseiket pedig nyolc napig nyújthattak be a bizottságnak. A kapcsolatfelvételre, a szerződések aláírására a későbbiekben kerül sor – mondta Szerda Balázs, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja.

A kulturális rendezvényekre pályázók között a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kapta a legtöbb eszközt, 3,87 millió dinárt, míg a Đido Művelődési Egyesület 2,6 millió dinárt nyert a pályázaton. A többi egyesületek közül a péterrévei Dr. Kiss Imre MK, a péterrévei Tisza Mente KNE, a bácsföldvári Kultúrkör ME és a bácsföldvári Đeram egyesületek egyaránt 190.000 dinárt nyertek. A Than Fivérek ÉK 600.000 dinárt kapott, a Májusi Játékok civil szervezet 390.000 dinárt, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője 295.000 dinárt, az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar 200.000 dinárt, míg a radičevići Branko Radičević egyesület 300.000 dinárt nyert. A többi szervezet kétszázezer dinártól kevesebbet kapott a pályázaton. A szociálisvédelem területén tevékenykedő szervezeteknél tízen kaptak eszközöket. Óbecse Község Gyermekbarát Egyesülete 250.000, a BUM 300.000, a Feniks plus egyesület 230.000, míg a Promenada civil szervezet 235.000 dinárral lett gazdagabb. A többi nyertes pályázó ettől kisebb összeget kapott. A nem művelődéssel foglalkozó szervezeteknél 26 pályázó nyert támogatást a pályázaton. A Földerítők 200.000 dinárt, a BUM 100.000 dinárt, az Óbecsei Vadászok Egyesülete 100.000 dinárt, a női vadászegyesület szintén 100.000 dinárt, míg a péterrévei Tisza kutyatenyésztők egyesülete 130.000 dinárt nyert a községi pályázaton. A többi nyertes kisebb összegeket fordíthat a községi büdzséből tevékenységére.