2024. április 25., csütörtök

Baktériumok mentik meg a szennyvíztisztítót?

A verbászi üzem nem áll le a munkával, csupán csökkentett kapacitással működik

A verbászi önkormányzat, a verbászi és a kúlai közvállalatok, továbbá a helyi Ökölógiai Mozgalom képviselői a májusi ünnepeket megelőző napon közvetlenül betekintést nyertek a hatalmas szennyvíztisztító működésébe, és megállapították, hogy a meghibásodott létesítmény továbbra is működik. Igaz, csökkentett kapacitással és vegyszeres kezelés nélkül, de „a baktériumok végzik a dolgukat”, így a csatorna kimeneténél a víz lényegesen tisztább. Viszont a víz tisztasága még mindig nem érte el az előírt határértéket. A károk helyreállítása, illetve a tisztító kapacitásának növelése érdekében Verbász község a fővárosi Eco Systems vállalat szakembereit bízta meg a feladattal, hogy egy hónapon belül megoldják a problémát, és felmérik a tisztító üzemképes állapotba állításának lehetőségét.

A látogatást követően Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke lapunknak elmondta, a szennyvíztisztító az elmúlt négy hónapban a megfelelő vegyszerek nélkül üzemelt, a szennyvizet csupán biológiai úton, azaz baktériumok segítségével tisztították.

Hangsúlyozta, tudni kell, a szervesanyag bontó baktériumok hamar elfogyasztják a szennyvízben kezdetben megtalálható oldott oxigént, ezért a bekövetkező biológiai változások már oxigéntől elzártan, más baktériumfajták jelenlétében valósul meg. A baktériumok a szennyvízben megtalálható kisebb-nagyobb szerves részecskék lebontását megkezdik, ezek az anyagok az oldatba kerülnek, az ún. oltómedencébe. A teljes lebontás azonban itt valósul meg, ezért mondjuk azt, hogy a megtisztított víz nem eléggé tiszta ahhoz, hogy a csatornába kerüljön.

− Közvetlenül észrevehető, hogy a kúlai önkormányzat is megkezdte a probléma aktív megoldásának folyamatát, hiszen a szennyvíztisztító folyamatos működése ugyanolyan fontos a közösség számára, mint a verbásziaknak. Arra számítunk, hogy a közeljövőben szakértői csoportok jönnek létre, elvégzik a szükséges elemzéseket, és olyan döntések születnek, amelyek hozzájárulnak a tisztító fenntartható munkájához. Az egyik ilyen megoldás a „tisztítás” megfizettetése a polgárokkal, ami szimbolikus áron történne: minden elfogyasztott köbméter ivóvíz után a polgárok annak tisztításáért 20 dinárt fizetnének. Ez az említett két önkormányzat már meghatározott támogatásával biztosítja a tisztító működési költségeinek fedezését – mutatott rá a verbászi zöldek elnöke.

Szerinte mindez végleg meggyőzné az EU képviselőit arról, hogy a helyi önkormányzatok maximálisan felelősek a területükön történő beruházásokért, és hogy megállás nélkül folytatódik a Bácskai-Nagy-csatorna tisztítása, ami (sajnos) teljes egészében leállt.