2024. április 25., csütörtök

Megtartják a Múzeumok Éjszakáját

A jövő héten kezdődik a Muzeji za 10 elnevezésű rendezvénysorozat – Több mint kilencven szerbiai múzeum és kulturális intézmény várja az érdeklődőket

Az idén hetedik alkalommal kerül sor a Muzeji za 10 elnevezésű rendezvényre, amelyet május 12-e és 18-a között tartanak meg. Az eseményt Szerbia ötven településén, több mint 90 múzeumban és kulturális intézményben fogják megrendezni – olvasható a szervezők által kiadott közleményben. Ennek keretében tartják meg a Nemzetközi Múzeumok Napját, az Európai Múzeumok Éjszakáját és a Szerbiai Múzeumok Hetét. Minden programra ingyenes lesz a belépés. A kiállításokon kívül tárlatvezetések, felnőtteknek és gyermekeknek szóló interaktív műhelymunkák, előadások, filmvetítések, színházi előadások és performance-ok, továbbá könyvbemutatók és koncertek is várnak a látogatókra.

Az idei Nemzetközi Múzeumok Napjának témája A múzeum jövője: új ötletek, új gyakorlat. Ennek jegyében szervezik meg a 17. Európai Múzeumok Éjszakáját, amelyet Szerbia-szerte jövő szombaton, vagyis május 15-én rendeznek meg.

A Muzeji za 10 rendezvénysorozatban részt vevő múzeumok és kulturális intézmények szabadon dönthetnek a nyitvatartási időről, arról, hogy milyen programokat kínálnak az érdeklődőknek. Ezeket az aktuális járványügyi intézkedések betartása mellett lehet majd megszervezni.

Az idén a látogatók egy nyereményjátékban is részt vehetnek. Ehhez annyit kell tenniük, hogy egy rövid, háromperces videót készítenek a kedvenc múzeumi tárgyukról. A felvételeket közzé fogják tenni a közösségi portálokon, és a legkreatívabb munkákat díjazni fogják.

A Muzeji za 10 elnevezésű rendezvény az ország egyik legnagyobb múzeumi programja, amely nemcsak Szerbiában, hanem Európában is egyedülálló kezdeményezésnek számít. Az esemény a művelődésügyi minisztérium támogatásával, és az ICOM szerbiai nemzetközi bizottságának koordinálásával valósul meg.