2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Háromezer dinár a beoltottaknak

Az államfő szerint az oltatlan Covid-páciensek nem számíthatnak fizetésre a betegszabadság ideje alatt

A Pink tv reggeli műsorában vendégeskedve Aleksandar Vučić államfő több, a végrehajtó hatalom, illetve annak a szervei által később meghozandó döntést jelentett be a koronavírus-járvány témájához kapcsolódóan. Mint közölte, azok a 16 évesnél idősebb polgárok, akik a korábbiakban felvették a koronavírus elleni védőoltásnak mindkét adagját, vagy május 31-éig legalább annak az első adagjával beoltatják magukat, 3 ezer dináros juttatásra számíthatnak. Aleksandar Vučić szavai szerint erről már Ana Brnabić miniszterelnökkel is egyeztetett, a döntést a kormány hozza meg.

– A védőoltással való immunizáció mindennek feltétele. Mivel nem támogatjuk a negatív diszkriminációt, igyekeztünk megtalálni annak a módját, hogy megjutalmazzuk azokat, akik felelősségteljesen álltak hozzá a járványellenes küzdelemhez. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy habár többfajta védőoltás is rendelkezésre áll, az emberek nem hajlandóak felvenni a vakcinát, ám amikor megbetegszenek, segítséget kérnek. Miután valaki megbetegszik, szörnyen drága gyógyszerekre van szükség a gyógyítás során. A magukat be nem oltatókkal nem tervezzük megfizettetni a kórházi kezelés költségeit, az viszont megfordult a fejünkben, hogy kiállítjuk a számlát, hadd lássák, mennyibe kerül a kezelés. Ez személyenként átlagban nem kevesebb 600 eurónál – fejtette ki Aleksandar Vučić a Kurir napilap összeállítása szerint.
Az államfő annak a lehetőségét is kilátásba helyezte, hogy aki nem vette fel a védőoltásnak egyik adagját sem és megfertőződik a koronavírussal, nem számíthat fizetésének megtérítésére a betegszabadság ideje alatt.

Nem sokkal Aleksandar Vučić bejelentését követően a szerb kormány közleményben erősítette meg, hogy megkezdte kidolgozni azt a döntést, amely hozzájárul a beoltott polgárok támogatásához. A határozatot a Pénzügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium dolgozza ki, a következő napokban már részletekre számíthat a közvélemény – emelik ki, mint ahogyan azt is, hogy azok a 16 évnél idősebb polgárok, akik május 31-éig felveszik a védőoltásnak legalább az első adagját – teljesen mindegy, hogy az országban jelenleg felkínált négy oltóanyag közül melyiket –, június 15-éig igényelhetik a 3 ezer dináros juttatást.

Újvidéken a lakosságnak alig negyven százaléka vette fel a védőoltást (Ótos András felvétele)

Újvidéken a lakosságnak alig negyven százaléka vette fel a védőoltást (Ótos András felvétele)

SENKIT NEM TERVEZNEK MEGVÁSÁROLNI
Aleksandar Vučić bejelentésére Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a K1 tv reggeli műsorában vendégeskedve reagált, megjegyezvén: „Az országos oltási bizottság a munkatervében már korábban is előirányzott különböző motivációs intézkedéseket. Szerbia eddigi immunizációs teljesítménye jó, ám a kollektív immunitás egyelőre távoli cél, még sok személynek fel kell venni a védőoltást. Ennek okán jónak tartom az államfő felvetését. Nem szeretnénk csorbítani az alkotmányban szavatolt jogokat, ezzel az intézkedéssel csupán azt jelezzük, hogy jobban aggódunk a polgárok egészségéért, mint ők maguk. Nem gondoljuk azt, hogy a 3 ezer dinárral küzdhetünk a védőoltással szembeni bizalmatlanság vagy a vele kapcsolatos információhiány ellen, tudjuk, hogy ezeknek a jelenségeknek a tekintetében a folyamatos felvilágosítás a leghatékonyabb eszköz." Mint hozzátette, az elkövetkezendőben elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani, ők ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy a koronavírus számukra nem veszélyes.
Az államtitkár összegzésének értelmében eddig nagyjából 3 620 000 adag védőoltást adtak be az országban – az oltóanyag első adagját 2 050 000 polgár kapta meg, a másodikat pedig 1 570 000. Mirsad Đerlek szerint a következő két hónapban még legalább másfél millió polgárt kell teljesen immunizálni ahhoz, hogy az ország közelebb kerüljön a kollektív immunitás szintjéhez. Minél tovább elhúzódik az immunizáció folyamata, annál nehezebb lesz ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését – emelte ki az államtitkár.

EGYELŐRE CSAK PAPÍRALAPÚ OLTÁSI IGAZOLÁS
Ana Brnabić miniszterelnök még a múlt héten bejelentette, hogy május 1-jén minden eddig immunizált polgár digitális oltási igazolást kap. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy milyen formában vagy hová kapja. Akik esetleg azt hitték, hogy a digitális igazolás elektronikus levélben érkezik a munka ünnepén, csalódtak, hiszen aznap, és azóta, ez nem történt meg.
Ennek okán felmerült annak a lehetősége, hogy a kormányfő esetleg az euprava.gov.rs oldalon már hosszabb ideje igényelhető oltási igazolásra (potvrda o vakcinaciji) gondolt. Mielőtt bárki igényelné az említett igazolást, regisztrálnia kell az eUprava rendszerében – utóbbiban például a védőoltást regisztráció nélkül is igényelni lehet, az igazolás igénylése azonban regisztrációhoz kötött (https://registracija.eid.gov.rs).
A regisztráció egyik módja a személyazonosító okmányok valamelyikével (személyi igazolvány, vagy útlevél) történő regisztráció. Annak, aki ezt a lehetőséget választja, le kell fotóznia, vagy szkennelnie kell az okmány azon részét, amelyen megtalálhatók a személyes adatai, majd ezt feltöltenie a regisztrációs ív erre előirányzott rubrikájába. A kártyaalapú igazolványnak mindkét oldalát le kell fényképezni, vagy szkennelni. Fontos odafigyelni arra, hogy egy-egy képfájl ne legyen 3 MB-nál nagyobb. A jelszóválasztásnál arra érdemes odafigyelni, hogy egyaránt tartalmazzon nagybetűt, számot és különleges írásjegyet (például @, vagy *, esetleg #). A regisztrációt követően a rendszer ellenőrzi a megadott adatok pontosságát (ez több órát is igénybe vehet). Csak azután lehet igénybe venni a rendszer felkínálta különböző szolgáltatásokat, miután elektronikus levél formájában megérkezik a regisztrációt elfogadó visszaigazolás. A felkínált szolgáltatások egyike az oltási igazolás igénylése (https://euprava.gov.rs/usluge/6378). Az igazolás, amelyik ekképpen érkezik, pontosan ugyanaz, mint amelyiket a védőoltás második adagjának a felvételét követően kapnak meg a polgárok, nyomtatható, QR-kóddal ellátott A4-es papír. Annak tehát, aki megőrizte az oltóanyag második adagjának a felvételét követően kapott papírt – vagy az e-mailt, amelyben ez a papíralapú igazolás szintén aznap érkezett meg –, nem kell ismét igényelnie az igazolást.

1402 új fertőzött – 22 elhunyt
A szerdai járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 12 647 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1402-nek az eredménye volt pozitív (11,02 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 22 Covid-páciens hunyt el, 6478 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban országszerte 4113 Covid-pácienst gyógykezelnek, 145-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 309 új fertőzést jegyeztek, ebből 58-at Újvidéken. A tartományban 11 187 aktív fertőzést tartanak nyilván.