2024. április 24., szerda

A nyitás másnapján blokád alá vontak egy szigetet Görögországban

A koronavírussal fertőzöttek száma jelentősen megnövekedett Kalymnos szigetén, amely arra késztette a görög kormányt, hogy blokád alá vonja azt. Mindez egy nappal azt követően történt, hogy enyhítettek a korlátozásokon az országban – írja a Vajdasági RTV.

A civil védelmi minisztérium bejelentette, hogy blokád alá vonja az Égei-tengeren lévő szigetet a mai naptól kezdve május 10-ig, mivel komoly kockázat fenyegeti a közegészséget, valamint a fertőzés terjedésének megakadályozása miatt is, jelenti a Reuters hírügynökség.

Az előírások szerint a sziget lakosai csak a munkahely miatt hagyhatják el otthonaikat, valamint ha az orvoshoz, vagy a gyógyszertárba mennek. Emellett a lakóház elhagyása akkor is engedélyezett, ha a házi kedvencüket sétáltatják, vagy pedig a bevásárlóközpontban vásárolnak, amit 18 óráig tehetnek meg.

A többi korlátozás magába foglalja az építési munkálatok, valamint a vallási szertartások megszakítását is, amely alól csak a temetések képeznek kivételt, ahol kilenc személy lehet jelen. A lakosoknak csak egészségügyi okokból engedélyezett a sziget elhagyása.

Görögországban az éttermek és a bárok hétfő óta nyitva vannak hat hónapos lezárást követően, mivel a hatalmi szervek bevezették az enyhítéseket a május 15-én induló turisztikai idény kezdete előtt.

A 11 milliós ország 349.936 fertőzöttet regisztrált és 10.668 elhalálozási esetet. Kedden 1387 fertőzöttet és 81 elhalálozást jegyeztek fel az országban.