2024. április 24., szerda

Létezik is, meg nem is

Elkészült a boszniai szerb nonpaper, Dodik az ország békés szétesésében bízik, és párbeszédet sürget

Felkorbácsolta a kedélyeket a régióban, de Európában is a különféle, nem hivatalos rendezési terveknek, úgynevezett nonpapereknek a megjelenése az elmúlt hetekben, melyek a koszovói és a bosznia-hercegovinai kérdések rendezésére tettek javaslatot. Bár tisztán munkajellegű dokumentumokról és nem végleges rendezési tervekről van szó, mégis nagy port kavart az állítólag Janez Јanša szlovén kormányfő nevéhez köthető, Brüsszelbe küldött okmány, mely indítványozza Koszovó és Albánia egyesülését, szerb autonóm terület kialakítását Koszovóban, de a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egyesítését is. Éppen Banjalukából érkeztek megjegyzések a téma kapcsán ma, Milorad Dodik, a boszniai hármas elnökség elnöklő szerb tagja közölte, előbb-utóbb valóban elékezik annak a pillanata, amikor a mai boszniai entitások békésen különútra térnek, ma már nemcsak a Szerb Köztársaságban, hanem másutt is nyíltan beszélnek erről a politikusok. Ezt a folyamatot logikusnak nevezte, mert, mint mondta, semmi sincs, ami összetartaná Bosznia-Hercegovina mai államalkotó nemzeteit. Mint mondta, a boszniai Szerb Köztársaság is elkészítette saját nonpaper dokumentumát, tartanak az egyeztetések vele kapcsolatban, s csak idő kérdése, mikor juttatják el a megfelelő címekre a nemzetközi politikai színtéren. Hozzátette, a sajtó manapság mindenféléről cikkezik, az, amit maga állít, nem pletyka, hanem valóság, tényleg létezik a boszniai szerb munkajellegű rendezési terv. A szerb entitás abban látja saját kulcsfontosságú feladatát, hogy építő jellegű párbeszédet kezdeményezzen az entitások és az államalkotó nemzetek között arról, milyen lépések lesznek a legjobbak a jövőben, hogyan alakuljon Bosznia-Hercegovina jövője. Külföldiek nélkül, közvetítők nélkül kívánnak beszélgetni – közölte Dodik, mert a külföldiek hosszú ideig próbálkoztak azzal, hogy megalkossák a számukra legmegfelelőbb Boszniát, s ennek az lett a következménye, hogy kiderült: csupán nemkívánatos kísérlet maradt az egész. Dodik megállapította, hogy Bosznia-Hercegovinának szét kell esnie, mert már így is szétesett, az együttéléshez nemcsak bosnyák patriotizmusra lenne szükség, hanem szerbre és horvátra is, ezek azonban nem léteznek a közös állam iránt, így már más megoldás nincs, mint békésen távozni – értékelte a hármas elnökség elnöklője.

A különféle munkajellegű dokumentumokról szóló hírekre reagált Tiranában Edi Rama albán kormányfővel folytatott megbeszélése után Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos. Meggyőződésének adott hangot, hogy nem létezik valódi nonpaper, kitalált dokumentumokról van szó. Várhelyi közölte, aggodalomra adna okot, ha valóban lenne olyan nonpaper, amelyik a nyugat-balkáni határvonalak újrarajzolását taglalná, mert mindenki tudja, milyen veszélyes vizekre evez az, aki ezzel próbálkozik. Véleménye szerint a jövőben sem kellene senkinek próbálkoznia azzal, hogy hasonló dokumentumot helyez a tárgyalóasztalra. Mint közölte, a látott „nonpaper" egyetlen elemével sem ért egyet, s közölte, az efféle iratoknak egészen más céljuk van, nem a politikai helyzetnek a rendezésével foglalkoznak.
Dodik kijelentéseire reagálva szerdán Željko Komšić, a boszniai hármas elnökség horvát tagja elmondta, a szerb vezető nem más, mint egy „helyi szélhámos, egy rosszalkodó gyerek", aki gyakran lép túl a határokon. Azzal a javaslattal kapcsolatban, mely szerint párbeszédet kellene folytatni az ország jövőjéről, elmondta, szerinte „túl hamar vette kezdetét a választási kampány" Bosznia egyes részeiben.