2024. április 23., kedd

Óvni a munkahelyeket!

Negyvenkétmillió dinárral támogatja a foglalkoztatást a gazdasági titkárság

A munkahelyek megtartása érdekében május 5-én három kiírást jelentetett meg a tartományi gazdasági titkárság. A pályázatok meghirdetésekor Nenad Ivanišević gazdasági titkár kiemelte, hogy az új munkahelyek megteremtésére, az önfoglalkoztatásra és a közmunkára vonatkozó kiírás mellett a titkárság többi pályázata is arra irányul, hogy a tartomány területén megóvják a munkahelyeket, és lehetőség szerint újakat is teremtsenek.

– A gazdasági titkárság a tartományi kormányfő javaslatára és a költségvetésről szóló határozat értelmében 66 százalékkal nagyobb kerettel rendelkezik az idén, mint az előző évben. Ezzel megteremtődtek a feltételek arra, hogy 300 millió dinár értékben tudjuk támogatni a gazdasági és idegenforgalmi befektetéseket Vajdaságban. Ezek a pályázatok már elbírálás alatt vannak, és a jövő hét folyamán eredményeket is hirdetünk. A most meghirdetett három pályázattal közvetlenül is támogatjuk a foglalkoztatást Vajdaságban – hangsúlyozta a titkár.

A foglalkoztatást ösztönző pályázatokat Nenad Ivanišević gazdasági titkár ismertette (Fotó: Dávid Csilla)

A foglalkoztatást ösztönző pályázatokat Nenad Ivanišević gazdasági titkár ismertette (Fotó: Dávid Csilla)

Ivanišević kiemelte, hogy a munkanélküliek alkalmazását 22 millió dinárral támogatják az idén. Személyenként 250 ezer dinárra pályázhatnak azok a munkaadók, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejegyzett személyeket alkalmaznának. Munkáltatóként egy kérelmet kell beadni, amelyben legfeljebb tíz munkanélküli foglalkoztatására lehet pályázni. A tartomány területén bejegyzett vállalkozók és korlátolt felelősségű társaságok akkor adhatnak át igénylést, ha a cég teljes egészében magántulajdonban van, legkevesebb fél éve megszakítás nélkül működik, illetve ha a munkaadó az utolsó három hónapban nem csökkentette az alkalmazottak számát. Feltétel továbbá, hogy rendezettek legyenek a cég adótartozásai, és érvényes behajtási eljárás sem folyhat a pályázó ellen.

További 15 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből az önfoglalkoztatás támogatására – nyilatkozta lapunknak Pelt Ilona segédtitkár.

– Amennyiben a foglalkoztatási szolgálatnál bejegyzett személy saját vállalkozásba kezdene, a kezdeményezést szintén 250 ezer dinárral tudja segíteni a gazdasági titkárság. Ebben az esetben a munkanélkülinek vállalnia kell, hogy részt vesz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat programján, amely a kezdő vállalkozók képzésére irányul. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a fogyatékkal élők esetében az egyszeri támogatás összege 270 ezer dinár – mondta a segédtitkár.

Pelt beszámolt arról is, hogy a közérdekű munkahelyek megtartását az idén 5 millió dinárral támogatja a titkárság. A kiírásra elsősorban a gazdasági személyként bejegyzett civil szervezetektől várják a kérelmeket. A szociális, kulturális, idegenforgalmi és környezetvédelmi tevékenységgel foglalkozó egyesületek mellett a jótékonysági szervezetek és a középületeket fenntartó intézmények is átadhatják kérelmeiket. A pályázók legfeljebb négy hónapig alkalmazhatják a közmunkát végző személyt, akinek a jövedelmét ez alatt az idő alatt havonta 22 ezer dinárral támogatja a gazdasági titkárság.

Az új munkahelyekre, az önfoglalkoztatásra és közmunkára vonatkozó kiírásokra május 20-áig lehet átadni a kérelmeket. Az érdeklődők a részletekről a gazdasági titkárság honlapján értesülhetnek, de tárcsázhatják a titkárság erre a célra létrehozott 00800 021027-es, ingyenesen hívható telefonszámát is.