2024. április 19., péntek

Kilenc év alatt 50 százalékkal nőtt a GDP

– Várható, hogy az idei bruttó hazai termék értéke 50 milliárd eurón felül lesz, ami 50 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest, amikor 33,6 milliárd eurós GDP-t jegyeztek. A nagyarányú növekedés jelentőségét növeli, hogy az elmúlt 9 évben olyan katasztrófák történtek, mint amilyen a 2014-es árvíz vagy a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány – mondta a Pink televízió tegnap reggeli műsorában Aleksandar Vučić államfő.

Ezúttal is nagy teret szentelt az infrastruktúra-fejlesztésnek, és a közműprojektumok sorából kiemelte a Fruška gora-i korridor építését, jelezte, hogy hamarosan aláírják a belgrád–nagybecskereki gyorsforgalmi út kiépítésével kapcsolatos dokumentumokat, és hogy 10 hónap múlva fél óra alatt lehet majd eljutni a fővárosból Újvidékre. ,,A Čačak–Požega útszakasz befejezése után hamarosan megkezdjük, a Požegától Arilje, Ivanjica és Sjenica felé, majd egészen a montenegrói határig vezető részt, és reméljük, hogy Podgoricának sikerül pénzt szereznie a Boljarét a már kész útszakasszal összekötő 60 kilométeres rész megépítésére – mondta Vučić, hozzátéve, azt fontolgatják, hogy még egymilliárd euró kölcsönt vesznek fel a helyi és regionális úthálózatra.

Pavle Petrovićnak, a Fiskális Tanács elnökének arra a kijelentésére, hogy az államadósság a nagy költekezés miatt át fogja lépni a GDP 60 százalékát, az államfő kijelentette: minden a gazdasági növekedéstől és a vakcináció ütemétől függ, és ha a második negyedévben 10 vagy 11 százalékos lesz a gazdaság bővülése, akkor éves szinten akár 7 százalékon felül is lehet, a közadósság pedig a mostani 58 százalék alá is csökkenhet. Az első negyedévi mutatók biztatóak: a GDP-növekedés 1,2%-os volt, pedig mínusz 1,3%-ot terveztek.

,,Korábban 78 százalékról sikerült 52-re csökkentenünk az államadósságot, most pedig 58 százalékon állunk, miközben a világjárvány miatt a közadósság sok fejlettebb országban a GDP 100–200 százalékát is eléri. Bízunk abban, hogy az év végéig 60 százalék alatt tudunk maradni. Ha 6 százalékosnál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor ez mindenképpen sikerül. Európában talán csak egy-két olyan ország van, amelyikben a járvány idején kevésbé növekedett az adósság, mint nálunk” – mutatott rá az államfő.