2024. április 24., szerda

A jövő nagy játékosai

Szabadka a házigazdája a 14. Kadét Sakkfesztiválnak

A hétvégén kezdődött a Szerbiai Sakkszövetség 14. Kadét Sakkfesztiválja, amelynek a szabadkai Pátria szálloda ad otthont. Az országos bajnokságon mintegy 170 versenyző vesz részt, akik Szerbia egész területéről érkeztek. A diákokat négy csoportra, illetve hat korcsoportra osztották fel: az elsőben a nyolcévesnél fiatalabb gyermekek, az utolsó csoportban pedig a 16 és 18 év közötti fiatalok versenyeznek. A rendezvény első napján, május 1-jén a résztvevők villámsakkban, másnap pedig gyorsított játszmákban mérték össze tudásukat. A sakkfesztivál hivatalos megnyitóját hétfőn tartották, amelyen a versenyzőkön, a trénereken és a felkészítő tanárokon kívül jelen volt Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere, Andrija Jorgić, a Szerbiai Sakkszövetség főtitkára, Srećko Bačevac, az eseményt szponzoráló Dositej Akadémia főmenedzsere, és Ljubomir Jovanović, a Szerbiai Sakkszövetség igazgatóbizottsági tagja és a fesztivál igazgatója. Rajtuk kívül Zoran Stanimirović, a Vajdasági Sakkszövetség elnöke, Nataša Aleksić, a Városi Tanács sport- és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség titkára.

Andrija Jorgić beszédében kiemelte, a Szerbiai Sakkszövetség szívügyének tekinti a gyermekekkel és a fiatalokkal való munkát, és mindent megtesznek azért, hogy támogassák a tehetségeket.

– Biztos vagyok benne, hogy a jövő legendái közöttetek vannak. Ez egy nemes sport, amelyet mindannyian szeretünk és élvezzük a közös játékot. Remélem, hogy minél többször fogunk találkozni a jövőben – mondta el a megnyitón a Szerbia Sakkszövetség főtitkára.

Srećko Bačevac a következő szavakkal biztatta a versenyzőket:

– A sakk sokkal több, mint egy egyszerű játék és sport. Fejleszti a kreativitásotokat, és arra tanít benneteket, hogy felelősek legyetek minden megtett lépésetekért. Büszkék vagyunk rátok, és sok sikert kívánunk nektek, hiszen ti vagytok a jövő – hangsúlyozta beszédében Srećko Bačevac.

Ljubomir Jovanović örömét fejezte ki, hogy a járványügyi intézkedések mellett sikerült megszervezni a 14. Kadét Sakkfesztivált. Szerinte a versenyzők kellő tudással, ügyességgel és rátermettséggel fogják venni az akadályokat.

– A versenyzőknek nem gépeknek kell lenniük, amelyek minden játszmát megnyernek, hanem barátkozniuk kell, és el kell fogadniuk egymást. Nem szabad megfeledkeznünk a Szerbiai Sakkszövetség mottójáról. Eszerint mindannyian egy család vagyunk – mondta el a megnyitón Ljubomir Jovanović.

A versenyt Stevan Bakić, Szabadka Város polgármestere nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a sakknak nagy hagyománya van a településen, hiszen az első sakk-kört 1897-ben alapították a városban.

– Ma a Spartak Sakk-klub viszi tovább ezt a hagyományt. Szabadka már több nemzetközi és országos sakkbajnokságnak, versenynek adott otthont. Megvan a különleges varázsa annak, amikor városunkban az egész ország területéről összejönnek a sport reménységei – hallhattuk Stevan Bakićtól a megnyitón.

A 14. Kadét Sakkfesztivál vasárnap, május 9-én zárul.