2024. március 29., péntek
SEGÍTŐKÉSZ SZABADKAIAK

A tiszta Palicsi-tóért

Egyetemisták egy csoportja online és a terepen is igyekszik szebbé és tisztábbá tenni a tavat

A segítőkész szabadkaiakkal foglalkozó sorozatunkban az eddigiek során olyan szervezeteket mutattunk be, amelyek elsősorban a rászoruló gyermekeken igyekeznek segíteni. Ezúttal egy olyan nem formális csoportosulást ismerhetnek meg, amely a környezetünk, nevezetesen a Palicsi-tó környékének szebbé tételén fáradozik. A tavat és környékét az évnek ezen szakában számos turista látogatja meg, így a Tisztítsuk meg a Palicsi-tavat! nevet viselő kezdeményezés megálmodóinak nagy köszönettel tartozik a település minden lakosa és vállalkozója.

Egyetemisták egy csoportja több egymást követő hétvégén is kilátogatott a Palicsi-tóra, hogy a felhívásukra jelentkező önkéntesekkel példát mutassanak, és összeszedjék a tó környékét csúfító hulladékot. Minderről Svetlana Kostić, az akció egyik kezdeményezője nyilatkozott lapunknak.

A csapatunk hét főből áll, és az egy végzős középiskolás tagunk kivételével, mindannyian egyetemisták vagyunk. Engem az motivált és az inspirációt az adta ahhoz, hogy elindítsuk az akciónkat, hogy láttam azt, bizonyos ügyekben a polgárok kezdeményezései milyen mértékben tudnak hatást gyakorolni a környezetükre. Tavaly én voltam az egyik kezdeményezője annak, hogy a város a szilveszterezésre szánt pénzösszeget inkább a beteg gyermekek gyógyítására fordítsa. Az az akció sikerrel járt, mert sikerült hangot adni a szándékunknak. Úgy vélem a Palicsi-tó esetében is fontos lenne, hogy maguk a polgárok tegyenek valamit az érdekében – fogalmazott Svetlana Kostić.

A csapat eddig három alkalommal szervezett szemétszedő akciót a Palicsi-tó körül.

Április tizedikén, tizenhetedikén és 24-én szerveztük meg a szemétgyűjtési akciónkat a Palicsi-tó partján, és a tervek szerint ezt a jövőben is folytatjuk – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.

A csapat egy online petíciót indított a Palicsi-tó megtisztítása érdekében, amit az eddigiek során több mint hétezren írtak alá.

Március 16-án kezdtük el az online aláírásgyűjtést. A petícióval azt szeretnénk elérni, hogy a döntéshozók jobban figyeljenek oda a Palicsi-tóra, ugyanakkor szeretnénk megmutatni, hogy sokan vannak azok, akik ugyanígy gondolkodnak. A petíciót 23 óra alatt háromezren írták alá, öt nap alatt pedig elérte az ötezret azok száma, akik ily módon adtak hangot nemtetszésüknek. A célunk az, hogy elérjük a 15 ezer aláírást – mondta Svetlana Kostić, aki azt is elárulta, hogy az első offline akciójuk a petícióhoz volt köthető; Szabadkán több helyen is olyan szórólapokat osztottak, illetve ragasztottak ki, amelyeken szerepelt a petíció linkje is.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint, amennyiben ahogy ígérték, a Palicsi-tóban két év múlva fürdeni lehet, nem lesz szükség arra, hogy az online petíciónk érvényét veszti, viszont a szemétszedésre a tapasztalatok szerint mindig szükség van, és azt szeretnék elérni, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk.

Jó kapcsolatokat ápolunk a svrljigi Eko budućnost nevű szervezettel, de ők a fizikai távolság miatt nem tudnak részt venni az offline akcióinkban. Emellett kapcsolatba léptünk a Palics–Ludas Közvállalattal is, amely felajánlotta segítségét, és zsákokat biztosított az akciónkhoz, valamint vállalta az összegyűjtött szemét elszállítását. A csapatunkban nincsenek környezetvédelmi szakemberek, éppen ezért megkerestünk néhány szakembert, aki tanácsadással tud szolgálni azzal kapcsolatban, hogy mit tudunk tenni a víz és a part további szennyezése megakadályozásának érdekében. Amit mi laikusokként szeretnénk elérni, hogy nagyobb szemeteseket helyezzenek ki a vitorlásklubtól a sétány teljes hosszában – nyilatkozta Svetlana Kostić, aki emellett azt is elmondta, hogy számukra az internet nyújtja a legnagyobb segítséget, hisz itt tudják informálni az embereket az akcióikkal kapcsolatban, ugyanakkor a figyelem felhívásában is rendkívül fontos szerepet játszanak a közösségi oldalakra feltöltött képek, analízisek, illetve itt azok is csatlakozhatnak hozzájuk, támogathatják őket, akik nem Szabadkán élnek.