2024. április 24., szerda

Állatkerti tömeg és tóparti séta

Palics az idén is népszerű volt a majálisozók körében

Az előző évhez hasonlóan az idén sem tartottak hagyományos majálist Palicson. Tavaly a hétvégi kijárási tilalom miatt május 1-jén és 2-án teljesen üres volt a tóparti sétány és a park. A járványhelyzet miatt az illetékesek úgy döntöttek, hogy ebben az évben sem rendeznek kiradóvásárt, így kevés árus és bódé várta a Palicsra látogatókat. Az érdeklődők a többi között kürtőskalácsot, kézműves fagylaltot, vattacukrot, rágcsálnivalót vásárolhattak. Annak ellenére, hogy az ortodox hívők a hétvégén ünnepelték a húsvétot, sokan döntöttek a tóparti séta mellett. A település központjában és a tó környékén parkoló autók arról tanúskodtak, hogy a látogatók Vajdaság minden pontjáról, valamint Belgrádból és Szerbia más városaiból érkeztek. Szinte lehetetlen volt szabad parkolóhelyet találni. A Horgosi út Szabadka és Palics közötti szakaszának forgalma akadálymentes volt, nem voltak torlódások, viszont a park és a tó környéki utcákban, valamint a Kanizsai úton, a Hegedűs József utcában és a Spliti fasoron nem volt könnyű közlekedni a parkoló autók és a sétálók miatt.

Szombaton délután, ottjátrunkkor egy kicsit a korábbi évek palicsi majálisaira emlékeztetetta hangulat . Az idén a tó partján tartózkodóknak nélkülözniük kellett az előző években felállított sütödéket, lacikonyhákat. A vidámpark ezúttal két helyszínen várta a szórakozni vágyókat. Az egyik, kisebb vidámparkban a gyermekek felülhettek a körhintára, dodzsemre, a kisvasutakra, és az ugrálóvárat is kipróbálhatták. A másik vidámpark a már megszokott helyszínen, a Férfistrand melletti parkolóban volt felállítva. Itt egyebek között dozdzsemautóra, hullámvasútra, kisvasútra, bungee-trambulinra és a többek által kedvelt Szivárványra is lehetett jegyet váltani.

A Palicsi-tó partján és környékén található kávézók, éttermek és pizzériák is megnyitottak a látogatók előtt. Sokan éltek is a vendéglátóhelyek nyújtotta kínálat lehetőségével, de akadtak olyanok is, akik nyugodtabb helyeket keresve pihenték ki a hétköznapok fáradalmait. Többen pokrócot terítettek a fűbe vagy anélkül telepedtek le a tóparti pázsitra. Ezenkívül a víz szerelmesei tehettek egy kört a Palicsi-tavon, hiszen sétahajókázásra, vízibiciklizésre, csónakázásra is volt lehetőség. Emellett Szabadka Város Turisztikai Szervezete szombaton és vasárnap egyórás gyalogtúrákat szervezett Palicson az érdeklődőknek.

A tóparton tartózkodók közül kevesen tettek eleget a járványügyi intézkedéseknek, vagyis nem viseltek maszkot, és nem ügyeltek a személyi távolságtartásra. A vendéglátóhelyek dolgozói viszont viseltek maszkot munka közben. Az idei palicsi majálison jóval kevesebb volt a szemét, mint a korábbi években. A szombati sétánk során a tóparti sétányra kihelyezett szemetesek nem voltak megtelve, és a Palicsi-tóban sem láttunk hulladékot.

Vasárnap is sokan döntöttek úgy, hogy a Szabadka melletti településen töltik a délutánt. Az időjárás is kedvezett a látogatóknak, hiszen verőfényes napsütés volt.

Az oroszlánokra is kíváncsiak voltak az állatkert-látogatók (Szalma Brigitta felvétele)

Az oroszlánokra is kíváncsiak voltak az állatkert-látogatók (Szalma Brigitta felvétele)

Szombaton óriási sor kígyózott az állatkert előtt, vasárnap azonban valamennyivel kevesebben várakoztak a jegypénztárnál. A május 1-jei ünnepek alatt, péntektől keddig az állatkert hosszabbított munkaidővel tartott nyitva, vagyis 8-tól 20 óráig fogadta a látogatókat. Sokan ki is használták a lehetőséget. A parkban sétálókhoz hasonlóan az állatkertben tartózkodók sem tartották be a járványügyi intézkedéseket. A látogatók körében a barna medve, az oroszlánok, a tigris, a szurikáták, a fókapár, a majmok, a lemúrok, a kecskék, a nyuszik, valamint Simba, a perzsa leopárd volt a legnépszerűbb. Az állatkert étterme is nyitva tartott, itt fagylaltot, hot dogot, pizzaszeletet és hamburgert is lehetett venni.

Összességében elmondható, hogy az idei palicsi majális nem sokban különbözött a megszokottaktól. Idegenforgalmi szempontból kedvező volt a településnek, hiszen sokan töltötték itt a hosszú hétvégéjüket. A szállások telt házasak voltak, és minden látogató megtalálhatta a neki tetsző programot.