2024. április 20., szombat
MOTOGP

Ünnep Miller feltámadásán

Az erős szezonkezdet és a jerezi pálya karaktere okán a MotoGP Spanyol Nagydíján is a Yamahának állt a zászló, ám egy váratlan fordulat után mégis a Ducati ünnepelhetett kettős győzelmet.

Az előző két futamot, ráadásul a múlt évi dupla jerezi fordulót is megnyerő Fabio Quartararo a pole-ba is állította a Yamahát, és akkor sem jött zavarba, amikor a rajtnál a leghatékonyabb rajtrendszerrel rendelkező Ducatik átugrották őt és a negyedik helyre esett. A francia a negyedik körre át is hámozta magát a petronasos Franco Morbidellin, valamint Francesco Bagnaián és az addig vezető Jack Milleren, majd el is húzott az élen.

Quartararóra senki nem jelentett veszélyt, mígnem a verseny féltávjának elérésekor váratlan és rejtélyes módon visszaesett a tempója. A védekezni képtelen bajnoki éllovast Miller és Bagnaia is könnyedén megelőzte, majd így tettek a többiek is, és a leintést követő felvételek alapján fájdalmakkal küszködő francia végül csak a 13. helyen jutott el a célig, ezzel elveszítve a bajnoki vezetést is.

Miller képes volt tisztes távolságban tartani magától csapattársát, és elérzékenyülve ünnepelte hat éve tartó MotoGP-karrierje mindössze második győzelmét, azok után, hogy a gyári Ducati versenyzőjeként rémesen kezdte a szezont, pár hete pedig egy könyökműtéten is átesett. Az olasz gyártó legutóbb 2006-ban nyert a számukra nem alkalmas, hosszú egyenesek nélküli jerezi pályán, ráadásul Bagnaia révén a második hely is az övék lett. Morbidelli behozta a dobogóra a Petronas Yamahát, amellyel Valentino Rossi továbbra is gyengélkedik, és így csak a 17. lett.

Újabb nehéz hétvégén van túl a visszatérése második versenyét futó Marc Marquez. A tavaly ezen a pályán karját törő spanyol a szabadedzésen újabb ijesztő balesetet szenvedett, amit zúzódásokkal megúszott, majd a futamon a látványtalan 9. helyen intették le.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Jack Miller (ausztrál, Ducati), 41:05,602, 2. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +1,9 másodperc hátrány, 3. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +2,5, 4. Takaaki Nakagami (japán, LCR Honda) +3,2, 5. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +4,2 stb. A világbajnokság állása: 1. Bagnaia 66, 2, Quartararo 64, 3. Vinales 50, 4. Mir 49, 5. Zarco 48 stb.