2021. július 24., szombat
66. Sterija Játékok

Tíz előadás versenyben

A versenyprogramban a KDSZ A Csókos Asszony Lovagjai című produkciója

A Sterija Játékokat, a legnagyobb szerbiai színházi fesztivált, 66. alkalommal rendezik meg június 18-ától 26-áig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház (SNP) színpadán. A versenyprogramban 10 előadás szerepel – jelentették be a sajtótájékoztatón.

Milivoje Mlađenović teatrológus és drámaíró, a fesztivál új szelektora a főprogramot időtlen klasszikusok és kortárs szerzők színházi műveiből állította össze, jeles rendezők „olvasatában”. Az Ivan pl. Zajc cseh származású horvát zeneszerzőről elnevezett fiumei Horvát Nemzeti Színház előadásában, Tatjana Mandić Rigonat rendezésében láthatjuk Branislav Nušić A miniszter felesége c. művét a játékokon, Urbán András rendező szerzői projektumját A Csókos Asszony Lovagjai címmel a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház adja elő.

A repertoáron szerepel a Dobrica Ćosić regénye alapján készült Deobe előadás is, Jug Radivojević rendezésében, amely három színház – a székvárosi Szerb Nemzeti Színház, a Niši Nemzeti Színház és a gračanicai székhelyű Prištinai Nemzeti Színház – társulatának közös produkciója.

A 66. Sterija Játékok versenykategóriájában szerepel Aleksandar Popović híres Kus Petlić című műve Milan Nešković új rendezői olvasatában, amelyet a szabadkai Népszínház szerb társulata készített, valamint Meša Selimović A dervis és a halál c. regényének színpadi változata, Dejan Projkovszki dramatizálta is, rendezte is, és a Banja Luka-i Szerb Nemzeti Színház mutatja be a közönségnek.

A kortárs drámaírók közül versenyprodukciósak az eredeti drámák vagy a regényadaptációk alapján készült előadások, éspedig: a Šabaci Színháznak a Radio Šabac c. produkciója, Olga Dimitrijević szövege alapján és az ő rendezésében, továbbá a székvárosi Szerb Nemzeti Színház produkciója, Filip Grujić A nagy depresszió című műve alapján, Marko Čelebić rendezésében, valamint a Vladimir Tabašević Csendesen folyik a Mississippi c. regényéből készült produkciót is láthatja a nagyérdemű és a zsűri. Ezt a Belgrádi Drámai Színház Ivica Buljan rendező elképzelése alapján mutatja be. A versenyprogramban szerepel a Darko Cvijetić regényén alapuló Schindler-lift, Kokan Mladenović rendezésében, a szarajevói 55 Kamaraszínház társulata játssza. A Ha sokáig nézel a mélységbe c.  színházi poémát Enes Halilović azonos című regénye nyomán Zlatko Paković állította színpadra, és a Novi Pazar-i Regionális Színház és a Novi Pazar-i Kulturális Központ színészeinek az előadásában nézheti meg a közönség a Sterija Játékokon.

A Csókos Asszony Lovagjai

A színházi fesztivál válogatója beszámolt arról, hogy a Körök versenyen kívüli nemzetközi program keretében három előadás szerepel. A Zagorje szálloda című produkció, Anica Tomić és Jelena Kovačić szerzői projektuma, Ivana Bodrožić rendezésében, a zágrábi Gavela Városi Drámai Színház előadásában, továbbá Damir Mađarić Dječak je govorio Bogu,  azonos című regényének motívumai alapján, a Sam M. Strelec rendezte előadás, az Eszéki Horvát Nemzeti Színház produkciója, valamint Almir Bašović író Kreketanje c. alkotása, amelyet Aleš Kurt rendezésében a Tuzlai Nemzeti Színház mutat be.

A versenyprogramon és a Körök válogatáson kívül létezik a Második színpad nevű off-program is, amelyben két alkotás szerepel: A nézés költészete Urbán András koncepciója alapján, az ő rendezésében és a Kosztolányi Dezső Színház előadásában, továbbá Nikola Zavišić kísérleti szerzői projektuma Mintha a vég nem lenne egészen közel címmel, ezt a fővárosi Bitef Színház társulata játssza.