2024. április 18., csütörtök

Indiában tombol a járvány

Európa több országában már javuló tendenciát mutatnak a számok

A világon 152 502 340 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 199 106, a gyógyultaké pedig 89 616 960, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli összesítése alapján. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Egyes országokban még most is tombol a járvány, más helyeken viszont már javuló tendenciát mutatnak a számok.

Indiában a hétvégén rekordot döntött a koronavírus okozta napi új halálesetek száma, a betegségben vasárnap 3689-en haltak meg, a napi új 392 488 fertőzöttel pedig 19,5 millióra nőtt a pozitívra teszteltek száma a járvány kezdete óta. A járványnak vasárnapig összesen 215 542 halálos áldozata volt. Az egészségügyi rendszer, a kórházak, valamint a halottasházak és krematóriumok túlzsúfoltak, az orvosi oxigén hiánya komoly kihívást jelent. Az országban szombaton újabb oltási kampány kezdődött, ezúttal minden 18 év feletti állampolgárt beoltanak, ám a vakcinahiány közepette csak maroknyi állam volt képes kiszállítani az oltóanyagot. A kormány közlése szerint mindössze 86 ezer új péciens kaphatta meg a védőoltást. A Reuters brit hírügynökség szerint sok bírálat érte a szövetségi kormányt, amiért nem reagált tudományos tanácsadói március elejei figyelmeztetésre, amely szerint új, és a korábbinál sokkal fertőzőbb vírusváltozat jelent meg az országban. Ráadásul az egyre erősödő járvány ellenére India öt államában választást tartottak, amelyen a nagyon fontos Nyugat-Bengália államban Modi miniszterelnök pártja vereséget szenvedett, ugyanis Modit sokan bírálták amiatt is, hogy a választásokra összpontosítja figyelmét, ahelyett, hogy a járvány elleni küzdelem állna tevékenységének középpontjában. Egyes szakértők a választási bizottságot is hibáztatták, amiért ilyen körülmények között is engedélyezte a gyűléseket és a szavazást, amelynek során nagy tömegek nem tartották be a maszkviselés és a szociális távolságtartás előírásait.

Nepálban bejelentették, hogy felfüggesztik a nemzetközi és a belföldi légi járatokat a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedése miatt. A belföldi járatokat hétfő éjféltől állították le, a Nepálba érkező vagy onnan induló nemzetközi járatokat pedig szerda éjféltől függesztik fel – az intézkedés május 14-éig marad érvényben. Arról nincsenek pontos adatok, hogy hány hegymászó tartózkodik már jelenleg Nepálban, illetve a nemzetközi járatok felfüggesztése mennyiben érinti majd azokat, akik az idén szeretnék megmászni a Mount Everestet. Sajtójelentések szerint Nepál fővárosában, Katmanduban telítettek a kórházak, nincs szabad hely az intenzív osztályokon, nincs elég oxigén a betegek ellátására. Az országban vasárnap 7137 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel számuk már 336 000 fölé emelkedett.

Ukrajnában ugyanakkor hétfőre tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, kevesebb mint 2800, a megelőző napinál több mint 2300-zal kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak és a kórházba szállítottak száma is a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt. A legtöbb új beteget, 360-at a megelőző két naphoz hasonlóan megint a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az UNIAN ukrán hírügynökség közben arról számolt be, hogy a moszkvai patriárkátushoz tartozó kijevi Pecserszka Lavra templom- és kolostorkomplexumban megtartott egyik húsvéti szertartáson nagy tömeg zsúfolódott össze zárt helyiségben. A hívek így nem tartották meg egymás közt a kellő távolságot, sőt védőmaszkot sem viseltek. Az egészségügyi tárca legutóbbi közlése szerint Ukrajnában eddig csaknem 755 ezren kapták meg valamely koronavírus elleni vakcina első dózisát, 290-en a másodikat is.

Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi, második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közleményéből kiderül, hogy az utóbbi napon – az ortodox húsvét idején – a hétköznap szokásosnál ötször kevesebb, mindössze hatezer tesztet értékeltek ki, és ezek eredménye alapján diagnosztizálták a jelentésben szereplő 682 új esetet. Legutóbb tavaly szeptemberben fordultak elő három számjegyű esetszámok Romániában. A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként Bukarest is kikerült a vörös zónából, vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent. Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május 1-jei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte – korlátozott kapacitással – megnyithattak a vendéglátóhelyek, a színházak és a rendezvénytermek.

Horvátországban is leszálló ágban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, ám még okozhat meglepetéseket a fertőzöttek számának alakulása – jelentette ki Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének vezetője hétfőn, hozzátéve: arra számítanak, hogy néhány napon belül a kórházban kezelt betegek és a halálesetek száma is csökkenni fog. Ezt azzal magyarázta, hogy hamarosan beköszönt a jó idő, és a beoltottak száma is növekszik. Horvátországban csak az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokat használják, ezekből eddig 908 839 dózis érkezett az országba, amelyből 708 137-et használtak fel. 504 856-an kapták meg az első dózist, közülük 200 702-en – a lakosság 20,9 százaléka – pedig a másodikat is.

Szlovéniában hétfőre 241 900-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4269-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 608-an vannak kórházban, 147-en intenzív osztályon. Az országban eddig a lakosság valamivel több mint húsz százalékát oltották be az első, és valamivel több mint tíz százalékát a második oltással, ugyanis az első dózist 427 449-en, közülük a másodikat 213 453-an kapták meg.

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő hétfőn azzal a céllal, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető beutazásokra vonatkozó jelenlegi korlátozásokat mind az Európai Unióban engedélyezett védőoltásokkal, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra alkalmasnak ítélt oltóanyagokkal beoltottak esetében is. Az uniós bizottság közleménye szerint a javaslat azt szorgalmazza, hogy a tagállamok ne csak a jó járványügyi helyzetben lévő országokból érkezők számára engedélyezzék a nem alapvetően szükséges beutazást, hanem azoknak is, akik az Európai Unióban engedélyezett védőoltások valamelyikének összes ajánlott dózisát legalább 14 nappal érkezésük előtt megkapták. Engedélyüket a tagállamok azokra a vakcinákra is kiterjeszthetnék, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet felvesz a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe. Az utazóknak beoltottságukat a tagállami hatóságok által egyedi alapon kiadott tanúsítvánnyal, vagy az Európai Bizottság által egyenértékűnek elismert tanúsítvánnyal kell bizonyítaniuk.