2024. április 19., péntek
CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ

Külföldi zarándokok nélkül

Az idén ismét a csíksomlyói hegynyeregben tartják meg a pünkösdszombati búcsús nagymisét. A bejelentést Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere tette a város önkormányzati testületének múlt pénteki ülésén. A polgármesteri hivatal hozzátette: a részletekről az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal történő további egyeztetések után számolnak be.
Csíkszeredában jelenleg a legenyhébb romániai járványügyi szabályok érvényesek. A városban a koronavírus-fertőzöttségi ráta a bejelentés napján 1,16 ezrelék volt. A ráta Romániában a korábbi két hétben jegyzett, ezer lakosra jutó új fertőzések számát jelenti. Hasonlóan alacsony (1,22 ezrelék) az új fertőzések aránya Hargita megyében is.
Korodi Attila az MTI-nek elmondta: a jelenlegi fertőzöttségi adatok és az érvényes jogszabályok alapján a csíkszeredaiak kimehetnek a búcsúra a hegynyeregbe. Arról kívánnak egyeztetni a római katolikus egyház képviselőivel és az állami hatóságokkal, hogy más települések zarándokait fogadhatják-e. A polgármester biztosnak tekintette, hogy idén sem lesz lehetőség – a hivatalos delegációkat leszámítva – magyarországiak csíksomlyói zarándoklatára. Hozzátette: különböző forgatókönyveket dolgoznak ki, és ezek közül választják ki a római katolikus egyház és az állami hatóságok képviselőivel közösen azt, amely lehetővé teszi a zarándoklatot, de egyúttal a legkisebb járványügyi kockázatot hordozza.
Urbán Erik, a búcsút hagyományosan szervező erdélyi ferences rendtartomány elöljárója csak annyit közölt: várják a hatóságokkal való egyeztetéseket.
A járványügyi korlátozások miatt tavaly elmaradt a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklat. A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több internetes csatornán, a Duna Televízióban és az erdélyi Mária Rádióban követhették a hívek. A templom előtti téren akkor mintegy 250-en gyűltek össze.

Nyitókép: A hívek hangszóróból hallgatják a szentmisét a csíksomlyói kegytemplom udvarán a csíksomlyói búcsún (Fotó: MTI)