2024. április 20., szombat

Egyre több vendégmunkás vásárol ingatlant Szerbiában

A szerb állampolgárokon kívül az ingatlanpiacon egyre több külföldi polgár is felismerte a lehetőséget és a más országokban megkeresett pénzüket itt költik el lakásvásárlásra – írja a B92 hírportál.

A külföldi állampolgárok, akik Szerbiában terveznek ingatlant vásárolni, megelőzik azokat, akiket a karrier hozott az országba. Nem elhanyagolható azoknak a külföldi vendégmunkásoknak a száma sem, akik Szerbiába érkeznek, vagy pedig ide térnek vissza, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Ennek köszönhetően az tapasztalható, hogy külföldi cégek beruházásaival és munkahelyteremtéssel egyre inkább egyes városokban az ingatlanpiac is növekszik. Az is látható, hogy a hazatérő vendégmunkások gyönyörű ingatlanok tulajdonosaivá válnak, leginkább a fővárosban és a nagyobb városokban is.

Szükséges különválasztani a külföldi illetőségűeket és a hazai lakhellyel rendelkezőket. A keresletben nagyobb számban ezen utóbbiak vesznek részt, vagyis azok a személyek, akik rendelkeznek szerbiai lakhellyel és leginkább egy évnél többet dolgoznak itthon. Ezek vásárolják a leggyakrabban az előkelő helyeken lévő ingatlanokat, ahol több ezer eurót kérnek négyzetméterenként – nyilatkoztak egy ügynökségből a Blic hírlapnak.

Hozzátették, hogy rohamosan növekszik az ország nagyobb városaiban a négyzetméterenkénti ár és a kereslet is. Példának okárt Bort hozták fel, ahol másfél év alatt 20 százalékkal nőttek meg az árak. Ez pedig a Ziđinben alkalmazottak nagyobb keresletének köszünhető, amely az RTB Bor új tulajdonosa. Kragujevac ugyanakkor a lakások eladása alapján az elmúlt egy évben még Belgrádot is megelőzte.
A külföldiek a hazai ingatlanpiacon leginkább az újonnan kiépített lakóházakat keresik, amelyek a kiváló helyszín mellett további szolgáltatásokat is nyújtanak.

A hazai ingatlanpiacon vásárló külföldiek esetében a legnagyobb számban 60 négyzetméterig terjedő kisebb méretű lakásokat vásárolnak, de előfordulnak olyan esetek is, amikor egy teljes család költözik ide, ezért nagyobb ingatlanokat keresnek – mondták az ügynökség szakemberei.