2024. április 19., péntek

Joksimović: Számunkra az egyezmények az irányadók, nem pedig a non-paperek

Az utóbbi napokban több úgynevezett non-paper járta be a világhálót, amelyek nagyon érzékeny témákat érintenek. Ezek leginkább az érdekelt felek pulzusának kitapintására szolgálnak – jelentette ki Jadranka Joksimović integrációs miniszter, írja a Vajdasági RTV.

Kihangsúlyozta, hogy a non-paperek egyik és másik kérdésére is Szerbiának megvannak a válaszai, mégpedig az elsődleges céljai közé tartozik az uniós tagság, a béke, az együttműködés és a Nyugat-Balkán fenntartható összekapcsolása.

Minden kezdeményezésünk, különösen Vučić elnöké, ezen irányban mutatott. A másik kérdéssel kapcsolatban számunkra irányadó a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása, amely az unió közvetítésével zajlik, valamint a brüsszeli egyezményben foglaltak betartása is – nyilatkozta Joksimović a Novosti hírlapnak.

Hozzátette, hogy Szerbia pulzusát ezeken a kérdéseken keresztül lehet kitapintani, mert mindent jóhiszeműségből és az egyezményekben foglaltak tiszteletben tartásának alapján is csináltak.

Ezt másoktól is elvárjuk – hangsúlyozta ki Joksimović.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint Szerbiának választania e kell Koszovó és az unió között, a miniszter azt felelte, hogy a feltételek, amelyek mellett az ország teljes jogú tagállam lehet, a tárgyalásokon képviselt álláspontokban vannak meghatározva.

Ebben világosan írja, hogy a tagság előtt jogilag érvényes egyezményt kell kötni Belgrád és Pristina közötti viszony normalizálódásáról. Az uniónak semleges álláspontot kell képviselnie és nem foglalkozik elismeréssel, ezt a tagállamok teszik – mondta Joksimović.

Az újabb fejezet megnyitásával kapcsolatosan Joksimović elmondta, hogy június végén várhatóan politikai kormányközi konferenciára kerül sor és amennyiben előrelépés alakul ki a jog uralma terén, vagyis megvalósul az első klaszter 23. és 24. fejezetében foglaltak, akkor Szerbia az év végéig egy, vagy akár két teljesen új klasztert nyithat meg.