2024. március 29., péntek

Napkollektorokat a tetőkre!

A lakosok elektronikusan is igényelhetik majd a nyílászárók cseréjének, a szigetelésnek és a fűtés korszerűsítésének 50 százalékos támogatását

A lakosok energiahatékony befektetéseinek állami támogatása mellett szabályozták az úgynevezett gyártó-fogyasztók működését is. A megújuló energiaforrásokra vonatkozó új törvényben prosumerként definiált kategóriát azok alkotják, akik a termelés mellett felhasználói is az adott hálózati rendszernek.

Az angol kifejezés egyébként a produces (termelő) és a consumer (felhasználó) szavakból áll össze: az energetikai törvénymódosítás azokra vonatkoztatja az új meghatározást, akik a tulajdonukban levő napkollektorok által megtermelt áramot a saját szükségleteik biztosításán túl visszajuttatják a hálózatba. A rendelkezéssel biztosították a törvényes keretet arra, hogy napkollektorokat lehessen felszerelni a családi házakra, lakóépületekre, de más üzleti és kereskedelmi célokra használt épületekre is. A többletként megtermelt energia visszajuttatásának lehetőségét a magánszemélyek is éppúgy kihasználhatják, mint a köztulajdonban levő épületek fenntartói – áll a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Ugyanitt hangsúlyozzák, hogy a szabályozás szerint a saját energiaszükségletek biztosításán túl megtermelt energiát a hálózatban tárolják, és olyan időszakokban is kihasználható, amikor a fogyasztás meghaladja a termelést. Ezzel pedig jelentősen csökkenthetők a villanyáramszámlák – emelik ki a szakemberek. Hozzáteszik, hogy az Energiatakarékossági Igazgatóság megalapításával egy olyan alap jött létre, amely által a közpénzek energiahatékony befektetésekre fordíthatók.

LEEGYSZERŰSÍTIK A KÉRELMEZÉST

Az elmúlt hetekben többször is beszámoltunk arról, hogy júniustól a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium 50 százalékban támogatja a lakosok energiahatékony befektetéseit. A nyílászárók cseréjére, a szigetelésre, illetve a fűtés korszerűsítésére vonatkozó projektumokkal a helyi önkormányzatoknál lehet majd pályázni, amelyek ezt megelőzően kötelesek közzétenni az általuk jóváhagyott kivitelezők listáját. A lakosok a meghatározott kivitelezők előszámláival kérelmezhetik a befektetések megtérítését, amelynek negyedét a helyi önkormányzat, további 25 százalékát pedig az illetékes minisztérium támogatja.

A program megvalósítása során az illetékesek arra törekszenek, hogy minél jobban egyszerűsítsék az igénylés eljárását a polgárok számára. Ennek értelmében háztartásonként egy pályázatot kell majd átadni, amely többfajta korszerűsítést is tartalmazhat: egy kérelmen szerepelhet a fűtőtest cseréje mellett szigetelés is, de akár a nyílászárók cseréje is. A korábbi bejelentések szerint a munkálatok összértékére mindenképpen vonatkoztatnak majd egy felső határt, a támogatást pedig az állami büdzséből közvetlenül a kivitelező számlájára utalják. Újdonság azonban, hogy az illetékes minisztérium az elektromos pályázás lehetőségeiről is egyeztet a helyi önkormányzatokkal.

Mint ismeretes, az Energiatakarékossági Igazgatóság által koordinált támogatási rendszer célja, hogy észszerűsítse az energia felhasználását országunkban. Szerbiában ugyanis a megtermelt energia 40 százaléka kárba vész: csaknem ötször több elektromos és hőenergiát használunk, mint az uniós országok.

NAPKOLLEKTOROKRA IS JÁR ÁLLAMI TÁMOGATÁS?

A hatékony energiafelhasználás érdekében foganatosított rendelkezések lehetőséget biztosítanak arra is, hogy az állam külön rendelkezésekkel szabályozza a gyártó-fogyasztók támogatását is. Pillanatnyilag nem tervezik a napkollektorok felszerelésének pénzbeli támogatását, hisz az ilyen módon megtermelt energiát a tulajdonosok nem csak a saját szükségleteikre használják fel. A prosumerek ugyanis a passzív vásárlóból a piac aktív részeseivé válnak azáltal, hogy a hálózatba való visszajuttatással értékesítik az általuk megtermelt energiát – áll abban a válaszlevélben, amelyet a minisztérium a B92 érdeklődésére fogalmazott meg.

Ugyanakkor a szabályozás lehetőséget ad arra, hogy közpénzekből finanszírozzák azoknak a napkollektoroknak a beépítését, amelyek a városi melegvízellátáshoz szükséges energiát termelik meg – hangsúlyozták a minisztérium szakemberei. Kiemelték, hogy a rendelkezések szerint az állami büdzséből biztosíthatóak olyan utalványok és dotációk, amelyek az energiatakarékos háztartások megvalósítását szorgalmazzák. Ezek elsősorban olyan eszközök beszerzésére vonatkoznak, amelyek a megújuló energiaforrások felhasználását biztosítják a fűtésre – áll az energiaügyi minisztérium levelében.

TILTÓLISTA IS KÉSZÜL

Az energia hatékony felhasználását célzó rendelkezések életbe lépésével ugyanakkor betilthatják, hogy a lakosok gumival, műanyaggal, szénnel, illetve fűtőolajjal (mazuttal) melegítsenek. Mint arról korábban is beszámoltunk, Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter már bejelentette, hogy a lakosoknak az év végéig át kellene térniük az olyan környezetkímélő energiaforrások használatára mint a biomassza, a gáz vagy a villanyáram.

A miniszter ugyanakkor kiemelte: tisztában vannak azzal, hogy „a polgárok jelentős része nem tudja vállalni a korszerű fűtés beszerelésével járó költségeket”. Így a nyílászárók cseréje mellett támogatni fogják a lakosokat abban is, hogy energiahatékony fűtési megoldásokra térjenek át: a tervek szerint a program keretében 1,2 millió olyan fűtőtestet cserélnek ki országunkban, amelyek nem felelnek meg a ökológiai előírásoknak.

A tervek szerint a fűtés korszerűsítése, a nyílászárók cseréje és a hőszigetelés mintegy hárommillió háztartásban valósulhatna meg állami támogatással. Az illetékes minisztérium szerint három év alatt be lehet fejezni az energia hatékony felhasználására vonatkozó fejlesztéseket, aminek köszönhetően 15-20 százalékkal csökkennek a lakosok fűtés- és áramszámlái.