2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Az elektronikus zene története és hajóirányitás a Szuezen

Kevesen tudják, hogy az amitrófiás laterálszklerózis, az ALS-betegség korai tüneteit egy olyan egyszerű módszerrel, mint a többnyire kikapcsolódásként használt lip synccel, vagyis ajakszinkronizálással is ki lehet mutatni. A Google, mesterséges intelligencia segítségével fejlesztette ki a lipsync.withyoutube.com (www.lipsync.withyoutube.com) szolgáltatást, aminek segítségével megtudhatjuk, hogy mennyire pontosan tudjuk „lemásolni” ajkunkkal egy ausztrál énekesnő dalát. Az egészhez egy webkamerával ellátott számítógép, laptop kell, s lényegében a kamera olvassa le ajak és arcmozdulatainkat, amelyeket továbbit a honlapra.

***

Nem titok, hogy bolygónk lakossága rohamosan szaporodik. Kétszázhúsz évvel ezelőtt mindössze csak egymilliárdan voltunk, manapság viszont ez a szám nyolcszor nagyobb. Lennert Van Sever programozó a lakosság számának a mozgásáról szóló adatok birtokában készítette el az urban-expansion.netlify (www.urban-expansion.netlify.app) online alkalmazást, konkrétan egy interaktív Földgolyót, amellyel követni lehet a városok, illetve a legnagyobb lakosság-koncentrációjú lokációk növekedését i. e 2200-tól egészen 1980-ig.

***

A Google Arts & Culture programjának keretében nemrég vált megtekinthetővé a Music Makers & Machines (https://artsandculture.google.com/project/music-makers-and-machines) projektum, amely az elektronikus zene történetét meséli el. A gyűjtőoldalon a különböző elektronikus zenei stílusok kialakulásának a megismerése mellett, megismerhetjük a legendás elektronikus hangszergyártókat, de virtuális túrákat tehetünk a legendás hangstúdiókban, megtekinthetjük a nem kevésbé legendás klubok plakátjait de ezenkívül a kiterjesztet valóság segítségével saját hangstúdiónkat is kiépíthetjük a virtuális térben.

***

Március utolsó napjaiban az egész világot bejárta a hír, miszerint a világ egyik legnagyobb teherhajója, az Ever Given keresztbe fordult, és beszorult a Szuezi csatornában. Sokan jót nevettek a teherhajó kapitányának és legénységének a szorult helyzetén, viszont a CNN hírcsatorna az olvasóinak a mind precízebb tájékoztatása kedvéért, hajóskapitányok és első tisztek segítségével elkészített egy interaktív honlapot (https://edition.cnn.com/interactive/2021/03/cnnix-steership), lényegében egy konténerhajó szimulátort, amellyel maguknak az olvasóknak kellett „végigirányítaniuk” saját konténerhajójukat, természetesen figyelembe véve a csatorna földrajzi adottságait, a szélirányt és a szélerősséget, illetve a hajó sebességét is, így mindenki megtapasztalhatta, hogy nem is annyira könnyű egy hatalmas hajó kapitányának a dolga.

***

Ahogyan melegedik az idő, úgy sokasodnak el térségünkben a szúnyogok is, hogy mind kellemetlenebbé tegyék az életünket. Ezeket az apró, zümmögő és nem utolsósorban vérszívó rovarokat térképezték fel Magyarországon az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatói, külön hangsúlyt fektetve az elmúlt tíz év folyamán megjelent három inváziós fajra, amelyek potenciálisan számos, emberre és háziállatra veszélyes betegség kórokozóit – különböző vírusokat, fonalférgeket – terjeszthetik. A Koronamonitor adatvizualizációs fejlesztőcsapatának segítségével létrehozott Szúnyogmonitoron (https://szunyogmonitor.hu) térben – akár megyei bontásban is vizsgálható módon – és időben is nyomon követhetők az inváziós szúnyogfajok elterjedésére és aktivitására vonatkozó adatok.