2024. március 29., péntek
DIVAT

Japán hangulat

Már néhány éve nagy népszerűségnek örvendenek a kimonó szabású kabátkák és ruhák, a tavasz beköszöntével pedig különösen időszerű lehet ez a praktikus és sokoldalú ruhadarab.

A japán nemzeti viseletként ismert köntös a legtöbb nyugati öltözéktől eltérően nem követi a test vonalát, szabásvonala szögletes, viselőjét övvel, ráhajtással karcsúsítja. A hagyományok szerint a köpeny bal oldali végét hajtják rá a jobb oldalira, fordítva csak a halottak felravatalozásán szokás, élő személynek ez balszerencsét hozhat.
A mai hétköznapi kimonókat azonban ne keverjük össze a japán kimonók ihlette, házi köntösökkel. Az utcán is hordható daraboknak ugyan lágy esésük van, anyaguk azonban eltérő a hálószobai felöltőtől.


Olyannyira sokféleképpen variálható a kimonó, hogy nem kell félnünk attól, idővel kifogyunk majd az ötletekből. Feldobhatjuk vele a legalapabb farmeres szerelésünket, vagy akár egy szűk bőrnadrággal is viselhetjük. Felvehetünk alá garbót, kapucnis felsőt, inget vagy blúzt, a lényeg, hogy szűk legyen, és színeiben harmonizáljon a kimonó mintázatával.
A lapos talpú és a magassarkú cipőkkel egyaránt remekel, sőt még egy klasszikus fehér sneekerbe is belebújhatunk.