2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Csökken a fertőzöttek száma, de...

Még nagyobb mértékű átoltottságra és az intézkedések betartására van szükség

Előnyösnek mondhatók a koronavírussal kapcsolatos legújabb adatok, de továbbra is nagyon óvatosnak kell lennünk – figyelmeztetett az ünnepek ideje alatt többször is dr. Predrag Kon járványügyi szakértő, a köztársasági egészségügyi válságtörzs tagja. Mint fogalmazott, az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek számának csökkenése minden bizonnyal jó hír, de szem előtt kell tartani azt, hogy az ünnepek alatt a polgárok nem tesztelték magukat, ezért csak az ünnepek után mutatkozik meg a valós helyzet. Reményének adott hangot, hogy az ünnepek nem fejtettek ki nagy hatást a járványügyi helyzetre. Rámutatott, Belgrádban a felnőtt lakosság 43 százaléka beoltatta magát. Mint mondta, csökken a vírus aktivitása a nagyvárosokban, most pedig a középkorosztály, a 40 és 60 év közöttiek, valamint az ennél fiatalabbak beoltása szükséges.

Szerbiában egyébként a tegnap délután 15 órai jelentés szerint az elmúlt 24 órában összesen 6271 koronavírustesztet végeztek el, és 1249 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy napban 23 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében, így összesen 6432-re emelkedett a vírus okozta betegségben elhunytak száma az országban. A halálozási arány 0,93 százalék. Kórházi kezelésre 4497 személy szorul, közülük 141-en vannak lélegeztetőgépen. Szerbiában eddig összesen 3.860.140 tesztet végeztek el, és 693.169 esetet jegyeztek.

Május 1-jén is kígyózó sorokban várakoztak a vakcinára az újvidékiek (Ótos András felvétele)

Május 1-jén is kígyózó sorokban várakoztak a vakcinára az újvidékiek (Ótos András felvétele)

Az ünnepek után folytatódik a bejelentkezés nélküli immunizáció is, de azt is jó hírként lehet elkönyvelni, hogy a belgrádi Bežanijska Kosa Klinikai Központ elhagyta a Covid-rendszert, csökken ugyanis a kórházban tartózkodó betegeknek a száma. Közben Miloš Vučević, Újvidék polgármestere bejelentette, hogy szerdán 10 órától ebben a városban még egy oltópont nyílik, a Promenada bevásárlóközpontban is fel lehet majd venni a védőoltást. Az újvidékiek mintegy negyven százaléka oltatta be magát, a polgármester azonban elégedetlen az eredményekkel, mert az 50 és 60 év közötti nemzedék még mindig veszélyeztetettnek számít.
A felügyelőségek, a kommunális rendőrség és a rendőrség összesen 2924 helyen ellenőrizte május 1-jén a járványtani óvintézkedések tiszteletben tartását, és 24 esetben tettek szabálysértési feljelentést. A büntetések összege meghaladja a 450.000 dinárt. Egy belgrádi vendéglátóipari helyiséget kiürítettek, és bezártak az intézkedések mellőzése miatt – tudta meg a Blic napilap. A szakemberek figyelmeztetése ellenére a május 1-jei ünnepnapon a polgárok hagyományosan nagy számban kirándultak a hegyekbe, folyópartokra, erdőkbe, s emiatt a rend őreinek sok munkája akadt. A nagyobb üzletközpontok és üzletek ellen hét szabálysértési eljárást indítottak. Az óvintézkedések megszegése miatt a büntetés 5000-től 300.000 dinárig terjed.