2024. április 24., szerda

Kon: A védőoltás a kismamákat és a babájukat is védi

Az egészségügyi miniszter, valamint az országos válságtörzs tagjai is azt ajánlják a várandós és szoptató nőknek, hogy vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, dr. Predrag Kon járványügyi szakember pedig kihangsúlyozta, hogy a vakcinák nem árthatnak a terheseknek, valamint a kisbabájuknak sem – írja a B92 hírportál.

Amikor az állapotos nő felveszi a védőoltást, akkor egy bizonyos időt követően a szervezete antitesteket termel. Ezeket pedig a méhlepényen keresztül átviszi a születendő gyermekre is, ezért pedig hattól kilenc hónapig passzív immunitás fog kialakulni náluk, vagyis nem fertőződhetnek meg – mondta Kon.

Elmondta, hogy még korai a várandós nők oltásáról beszélni, mivel ilyen eset gyakorlatilag nincs is.

Jelenleg csak kutatásokra támaszkodhatunk, amelyek mostanság jelennek meg. A szakemberek egyértelműen javasolják a védőoltás felvételét – tette hozzá Kon.

Szavai szerint ez normális, mivel egy új védőoltás megjelenésével nem állítható róla rögtön, hogy a várandósok is felvehetik, mert ezt még nem vizsgálták ki, ezt csak később végzik el.

Hozzátette, hogy a védőoltások nem okozhatnak kárt a terhes nőknek és babájuknak, ugyanis ezt bizonyítja a Pfizer-védőoltással való oltakozás, valamint számos nemrégiben napvilágra került szakmai tanulmány is.

Ezeket az állításokat egy kismama, Katarina Podboj is megerősítette, aki nemrégiben vette fel a védőoltást.

Az oltakozás nyújtja a legnagyobb védelmet a vírus ellen. Mivel azt olvastam, hogy a Pfizer-védőoltása megfelelő a várandós és szoptató kismamáknak, a férjemmel együtt kikutattuk a tanulmányokból, hogy a kisbaba az antitesteket az anyatejen keresztül is megkaphatja.

Ezt követően döntöttük el, hogy felveszem a védőoltást, mivel ez a legjobb a baba és az én számomra is – mondta Podboj.