2024. április 20., szombat

Kulcsszerep az élet újraindításában

Újabb csoportok előtt nyílik meg a védőoltás felvételének lehetősége Magyarországon

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a nemzet sportolója hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Marius Vizert, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnökét, akivel a sport koronavírus-járvány utáni újraindításban játszott szerepéről tárgyaltak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A megbeszélésen szó esett a budapesti cselgáncs-világbajnokságról is, amelyet 2021. június 6-a és 13-a között, a 2017-es vb-hez hasonlóan, a Papp László Sportarénában rendeznek meg. Orbán Viktor és Marius Vizer egyetértett abban, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem összetett feladat; biztonságban kell lennünk, ugyanakkor élnünk is kell, és ami a legfontosabb, egészségesen kell élnünk. A judo és általában a sport hozzájárul az egészség megőrzéséhez – szögezték le mindketten.
A következő időszakban esedékes sport-világeseményekről az IJF elnöke azt mondta: az egészség és a biztonság mindig az első számú szempontjuk lesz, ebben nem köthetnek kompromisszumokat. A budapesti világbajnokság kapcsán kifejtette: minden küldöttségnek eleget kell tennie az érvényben lévő szabályoknak, majd hozzátette, fontos feladat biztonságos körülményeket biztosítani a munkatársaknak, a helyi szervezőknek, az edzőknek és a sportolóknak, és ezt meg is fogják tenni.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján bejelentette, mától a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra. A szakember kifejtette, a külföldiek járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre az ő oltásukra is, majd hozzátette, május 10-e után kezdődik a regisztrált 16–18 évesek oltása Pfizer-vakcinával. Azt mondta: a Pfizer-BioNTech amerikai–német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) kezdeményezte oltóanyagának engedélyeztetését a 12–15 éves korosztálynak is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is.
Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőtanárként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgákon, a szombati napra emlékeztető SMS-t kapnak a második oltásra; függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt-e a behívójuk vagy sem, és ehhez a kedden érkező 334 450 adag Pfizer vakcinát fogják felhasználni. Müller Cecília hozzátette azt is, hogy a Janssen vakcináját az oltóbuszokon használják, így a kis településekre nem kell még egyszer visszatérniük a buszoknak, mivel ebből a vakcinából mindössze egy oltást adnak.
A szakember szerint folyamatosan és tendenciaszerűen javulnak a magyar járványügyi adatok, ami a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető. Kiemelte, az oltás és a védettségi szabályok betartása egyaránt fontos, és továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy saját egészsége és a közösség védelméért kérje a számára felajánlott oltást, ne válogasson az oltóanyagok között. Kitért arra is, hogy sok szolgáltatás, szórakozási lehetőség csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe, ennek feltétele pedig az oltás.
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy Magyarországon néhány hét múlva elérhetik az ötmillió beoltottat, majd hozzátette, a nyájimmunitáshoz el kell érni a hat-hétmillió beoltottat, tehát még sok embernek kell úgy döntenie, hogy felveszi az oltást. „A cél az, hogy minél több ember legyen beoltva. Én úgy gondolom, hogy Magyarország ebben jól halad, és nagyon bízom benne, hogy a következő hetekben nem fog lassulni a védőoltási kedv" – fogalmazott az infektológus, aki hozzátette, bár az oltási adatok kedvezőek, még mindig vannak olyan idős, beteg emberek, akik nem vették fel az oltást, pedig ez nagyon fontos lenne. A vírus indiai mutációjáról Szlávik János azt közölte, ez azért veszélyes, mert sokkal jobban terjed, mint a korábbi változatok, ugyanakkor jó hír, hogy az oltások ez ellen is védenek valamilyen mértékben. A mutációk olyan emberekben alakulnak ki, akik valamilyen immunhiányos állapotban vannak – tette hozzá a szakember, aki leszögezte, a védőoltásoknak nincs közük az újabbnál újabb mutációk kialakulásához.
Menzer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői videójában ugyanakkor annak fontosságát hangsúlyozta, hogy Magyarország sok-sok életet és másfél hónapot nyert az orosz és kínai vakcinának köszönhetően. Menczer a videóban arról beszélt, a keleti vakcinák nélkül a négymillió beoltottat nem múlt pénteken érték volna el, hanem június közepén érnék el, vagyis másfél hónappal később. Ez azt jelentette volna, hogy másfél hónappal tovább maradtak volna a korlátozások, másfél hónapot csúszott volna az élet és a gazdaság fokozatos újraindítása, a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak és az edzőtermek megnyitása. Az államtitkár hozzátette: „Ha az oltásellenes baloldalra hallgattunk volna, most sokkal kevesebb volna a beoltott, védett ember, és másfél hónapot elvesztettünk volna." Menczer Tamás leszögezte: az oltás életet ment, és a „a vakcina vezet bennünket vissza a normális életünkhöz", majd arra szólította fel a lakosságot, hogy „Senki ne higgyen az oltásellenes hangoknak!"