2024. április 19., péntek

1.170 adag Pfizert kapott Szerbia az Európai Uniótól

Szerbiába érkezett Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa, aki Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel együtt meglátogatta a Batut Intézetet.

Várhelyi annak kapcsán érkezett az országba, hogy az EU nevében 1.170 adag Pfizer vakcinát adományozzon Szerbiának.

Az Európai Bizottság biztosa elmondta, hogy a koronavírus elleni küzdelem nem várhat, és emiatt is fontos, hogy vakcinát adományozzanak a régiónak.

– Szerbiával kezdem, ahol a legsikeresebb az oltási kampány a régióban. Nyilvánvaló, hogy támogatjuk ezt a régiót a koronavírus járvány idején. A tavalyi első hullámban pénzügyi támogatást nyújtottunk – emelte ki Várhelyi.

Emlékeztetett, hogy akkor hűtőket, mentőautókat és egyéb felszereléseket is küldtek.

A biztos elmondta, hogy segíteni szeretnék a régió biztonságát és a járvánnyal szembeni szükséges ellátást. Hozzátette, hogy örül annak, hogy két hét múlva megkezdődik a régióban a 650.000 adag oltóanyag szállítása.

Várhelyi és Joksimović a látogatás során, a Batut Intézet igazgatójával együtt, megnézték azt a konténert, ahol a PCR tesztelést végzik, hiszen ezt is az EU adományozta. Emellett a vakcinák tárolására szolgáló hűtőt is kaptak.

Várhelyi szerbiai látogatásával kezdte meg a nyugat-balkáni körútját, amelynek során védőoltásokat osztanak ki a régió országainak, és megvitatják a tisztviselőkkel a koronavírus járványra adott választ és az EU támogatását.