2024. április 20., szombat

A szerb állampolgárok hamarosan szabadon utazhatnak az EU-ba

Korlátozhatják a belépést

A közeljövőben a biztonságos országok közé sorolhatják Szerbiát az egyre javuló járványhelyzet miatt. Ez azt is jelenti, hogy a szerbiai állampolgárok hamarosan szabadon utazhatnak az Európai Unió területén, tudósít a Szabad Európa Rádió az Európai Bizottság tisztviselőinek értékelésére hivatkozva.

A bizottság azt tanácsolja, hogy az EU járványügyi helyzetének alakulásával összhangban az unióba történő belépés engedélyezéséhez szükséges küszöbérték legyen a 100.000 polgárra jutó legfeljebb 100 koronavírus-fertőzött. Ez a határ korábban 25 eset volt 100.000 polgárra.

Az Európai Bizottság május 3-án javasolta a nem elengedhetetlen utazások enyhítését a harmadik országbeli polgárok számára, beleértve a Nyugat-balkáni országokat is. Ezenkívül enyhítő intézkedéseket kell alkalmazni az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákkal beoltottak számára. Ez azt jelentené, hogy azok, akik a Pfizer, a Moderna, a Johnson&Johnson vagy az AstraZeneca oltóanyagát vették fel, szabadon utazhatnak az európai országokba.

A döntés értelmében azok a szerbiai állampolgárok, akik a Szputnyik V vagy a Sinopharm vakcináját vették fel, nem utazhatnak az EU-ba, azonban ez még megváltozhat abban a pillanatban is, amikor Szerbiát a biztonságos országok közé sorolják.

Az Európai Bizottság ezen ajánlatát el kell fogadnia az EU összes tagállamának, akik a héten vitát nyitnak erről. A szakértők úgy vélik, május végéig megszülethet az ezzel kapcsolatos döntés, így a szerbiai polgárok már júniusban utazhatnak valamelyik tagállamba.