2024. március 29., péntek

Őszre visszatérnek Belgrádba az el nem kötelezettek

Idén ünnepli fennállásának 60. jubileumát az el nem kötelezett országok mozgalma. A jeles alkalmat egy konferenciával szeretnék megünnepelni, pont olyannal, mint amilyet 1961 szeptemberében is tartottak. Ennek Belgrád lehet a házigazdája.

Az országos vezetésnek az a terve, hogy Szerbia október második felében szervezi meg a találkozót, hiszen arra számítanak, hogy addigra a világon és az országban is lecsillapodik a járványhelyzet.

Nemanja Starović, a külügyminisztérium államtitkára a Politika napilapnak azt nyilatkozta, hogy jelenleg intenzíven tárgyalnak Azerbajdzsánnal, akik a mozgalom aktuális elnöklői, és megbeszélik a találkozó formáját.

Elmondták, hogy amennyiben az idei évben sem lehet megtartani az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlését, amelyet a tavalyi évben online rendeztek meg, akkor a belgrádi konferencia lehet a legnagyobb multilaterális összejövetel az idei évben.

A jeles eseményt Aleksandar Vučić köztársasági elnök Senad Hadžifejzović újságíróval folytatott, nem hivatalos beszélgetésben már bejelentette. Szerbia államfője akkor azt mondta, hogy szervezkednek  az őszi évforduló kapcsán, majd kiemelte, hogy a vendégek között jelen lesznek az alapító tagok: India, Egyiptom, Ghána, Indonézia, valamint Azerbajdzsán képviselői.