2024. április 24., szerda

Gordana Čomić az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról

Az emberi, kisebbségi jogi és a társadalmi párbeszédért felelős miniszter szerint a sajtószabadság jelenleg kettes osztályzatot ér

Szeretném, ha Aleksandar Vučić elnök olyan helyzetben találná magát, hogy döntsön a rendelet aláírásáról, mivel ez azt jelentené, hogy a képviselőház elfogadta az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt, ez pedig nagyon nagy lépés lenne az országunk számára – jelentette ki Gordana Čomić emberi, kisebbségi jogi és a társadalmi párbeszédért felelős miniszter, írja a 021.rs hírportál.

Azt követően, hogy Aleksandar Vučić elnök kijelentette, hogy nem írhatja alá az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvényt, amennyiben a képviselőház elfogadja azt, mivel tiszteletben kell tartania az alkotmányt, Čomić azt nyilatkozta, hogy bármi is legyen a folyamat vége, nincs olyan rendelet, amellyel megszüntethető az élet.

Elmondta, hogy jelenleg az Európai Tanács szakértőjének véleményére várnak, aki felméri, hogy ez a törvény valóban kimeríti-e a diszkrimináció fogalmát.

– Egy biztos, nincs olyan rendelet, amellyel megszüntethető az élet és bármit is dönt Szerbia, azok az emberek, akiknek szíve joga, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek, úgy is fognak élni, a törvénnyel pedig kevésbé lesznek boldogtalanok, mivel a tulajdonjogi és más viszonyaik is megoldásra kerülnek – mondta Čomić.

Vučić elnök nemleges válaszára reagálva elmondta, hogy a jog uralmáról van szó, ez pedig az ő feladatköre.

– Ami újdonságnak számít ebben a kijelentésben, amelyet kevesen hallottak, hogy valójában az alkotmánymódosításról beszél. Szerbiában ez senkinek sem jutott az eszébe – mondta a miniszter, aki fontosnak tartja ezt az üzenetet.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi alkotmány emberjogi és diszkrimináció ellenes, amelyben az állam azon törekvését foglalták bele, hogy kiépítse a jog uralmát, a sajtószabadságot és még sok mást is.

Hozzátette, hogy nem szabad eltérni attól, ami az alkotmányban van foglalva. Véleménye szerint az országban nagy küzdelem folyik a sajtószabadságért is, amelyet jelenlegi helyzetében kettes osztályzattal értékelt.