2024. április 25., csütörtök

Globálisan 1,6 milliárd ember maradt munka nélkül a járvány miatt

A világon minden második személynek csökkentek a bevételei a koronavírus-járvány miatt, a szegényebb országokban pedig az embereket méginkább érzékenyen érintette a munkahely elvesztése és a munkaidő lerövidítése – derült ki a Galup ügynökség ma közzétett legfrissebb kutatási eredményeiből, írja a 021.rs hírportál.

A közvéleménykutatásban mintegy 300 ezer személy vett részt száztizenhét országból, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az alkalmazottak fele kevesebb bevételre tett szert a járvány miatt, írja a Reuters hírügynökség. Ez azt jelenti, hogy a járvány az egész világon 1,6 milliárd embert súlytott ilyen módon.

Az egész világon ezek az arányok a Thaiföldön mért 76 százaléktól kezdve egészen a Svédországban jegyzett 10 százalékig terjedt – áll a Galup közleményében.

Bolíviában, Mianmarban, Kenyában, Ugandában, Indonéziában, Hondurasban és Ecuadorban a megkérdezettek 70 százaléka azt nyilatkozta, hogy kevesebbet keresett, mint a járvány előtt, míg az USA-ban ez az arány 34 százalék.

A járvány által kiváltott válság különösen a nőket érintette érzékenyen, akik főleg gyengén fizetett munkahelyeken vannak alkalmazva, mint a kiskereskedések, az idegenforgalom és az élelmezési szolgáltatások.

Mintegy ötvenhét országban, mint India, Zimbabwe, Fülöp-szigetek, Kenya, Banglades és El Salvador, a megkérdezettek több mint 65 százaléka nyilatkozta azt, hogy bizonyos időre megszűnt a munkahelyük.

A legkevesebb ember a fejlett országokban veszítette el a munkahelyét, ahol a bevételek is magasabbak, vagyis minden tizedik személy Ausztriában, Svájcban és Németországban. Az USA-ban a lakosság 39 százaléka vesztette el a munkahelyét.