2024. április 19., péntek

Az ünnepek alatt rengetegen ültek ittasan volán mögé

Boban Milinković, a közlekedési rendőrség hivatalának helyettes vezetője elmondta, hogy az ünnepek három napja alatt több mint kilencezer szabálysértés történt, valamint több mint kilencszáz sofőr alkohol hatása alatt vezetett. Emellett huszonhat sofőrt kizártak a közlekedésből, mert pszichoaktív szerek hatása alatt voltak – írja a Szerbiai RTV.

Elmondása szerint az ünnepek alatt az ittas vezetők aránya kétszerese és háromszorosa az átlagnak. Véleménye szerint ez annak tudható be, hogy az emberek túlságosan is elengedik magukat.

A közlekedési rendőrség péntektől kezdve fokozottabban ellenőrzi a forgalmat, az első három nap során pedig több mint kilencezer szabálysértés történt, több mint kilencszáz sofőrt kizártunk a forgalomból, valamint kétszázhúsz személy a kijózanítóba került. Emellett harmincöt sofőrt kaptak gyorshajtáson, ezek közül harmincan alkohol hatása alatt vezettek. A közlekedésből huszonhat sofőrt zártak ki, akik pszichoaktív szerek hatása alatt voltak – mondta Milinković.

Egy édesapa esetét is felhozta, aki több mint 175 km/órás sebességgel száguldozott az autópályán, mikor a rendőrök megállították. A gépjárműben a mindössze tíz éves kisfia is utazott, a tesztelés során pedig kiderült, hogy a vérében 1,35 ezrelék alkoholszintet mértek.

A férfit 12 órára elzártuk, az édesanya pedig átvette a gyermeket. A büntetése 100-120 ezer dinár, valamint nyolc hónapig nem vezethet gépjárművet és tizennégy büntetőpontot kapott. A büntetés eltörpül ahhoz képest, ami történhetett volna – hangsúlyozta ki Milinković.

Hozzátette, hogy az éjszaka folyamán Belgrádban különös eset történt. Egy sofőr a Belgrádi fizetőkapuig vezetett, majd megfordult az ellenkező sávba és egészen a begaljicai hegyig, ahol a rendőrség megállította és mint kiderült 1,3 ezrelék alkohol volt a vérében.

A rendőrség nem lehet jelen minden száz méteren, arra kérek mindenkit, hogy amennyiben alkoholt fogyasztottak várják meg a holnapot, vagy pedig keressenek egy józan sofőrt, nagyon sok ember ittasan ül kormány mögé – mondta Milinković.