2024. április 24., szerda

Versenyjellegű pogácsakutatás

 Balla Szabolcs, a Svetozar Marković Gimnázium tanulója nemrégiben első helyezést ért el kutatásával a Tantárgyháló versenyen.

A megmérettetést április derekán tartották meg, a többi, ilyen jellegű eseményhez hasonlóan, online térben. Szabolcs a gimnázium harmadikos diákja, Gergely Helena biológiatanárnő tanulójaként a tudományban már most, fiatalon is aktívan jelen van.

A Tantárgyháló verseny lényege abban rejlik, hogy összekapcsol különböző tudományágakat, és arra készteti a fiatalokat, hogy szerteágazó témakörökben végezzenek kutatásokat. Szabolcs és a többi résztvevő legalább tizenöt-húsz téma közül választhatott, a diákok videó vagy írásos formában küldhették el eredményeiket. Szabolcs egy rövidebb videoprezentációt állított össze arról, hogy miként kel a pogácsa. Kutatásának témája tehát ez a pékipari készítmény volt, azon belül pedig azt tanulmányozta, hogy a különböző kelesztőanyagok között milyen különbségek tapasztalhatók, és hogy az eltérések miben nyilvánulnak meg. A kutatás során a kovász tulajdonságaira összpontosított, kutatómunkájában az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának hallgatói is segítették. Különböző kelesztőanyagokat tartalmazó tészták mintáit tanulmányozta, a jellegzetességek, a kelési idő tekintetében. A verseny döntőjében Szabolcs a bizottság kérdéseire válaszolva előadta prezentációját, bizonyította tudását.

Az idei Tantárgyháló tudományos megmérettetés középiskolás kategóriájában 14 diákversenyző vett részt, a döntőben egy Google platformon keresztül közülük heten bizonyítottak. Szabolcsnak ez volt az első ilyen jellegű versenyfellépése, de azt tervezi, hogy a jövőben is részt vesz majd ilyeneken. A hamarosan megszervezendő GENIUS konferenciára már elküldte dolgozatát, szintén az élesztő és a kovász témakörében kutatott. Még nem döntötte el, hogy gimnáziumi tanulmányai után hova fog beiratkozni, abban azonban biztos, hogy hű marad a természettudományokhoz. Sok szerencsét és kitartást kívánunk neki jövőbeni kutatásaihoz!