2024. április 19., péntek

Újabb Kazinczy-érem Topolyára

Francia Flavie, az Auróra Beszédművészeti Műhely tagja, Vass Borsodi Borbála tanárnő tanítványa a díjazott

Kazinczy-érem elismerésben részesült a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ képviseletében versenyző Francia Flavie, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 3. osztályosa az 55. Szép Magyar Beszéd elnevezésű nyelvművelő versenyen. A megmérettetés tavaly a járványügyi helyzet miatt elmaradt, az idén pedig online formában szervezték meg.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnök asszonya elmondta, hogy 2009 óta vállalja Topolya a vajdasági elődöntők megszervezését.

- A Szép Magyar Beszéd megmérettetésen Flavie, illetve valamennyi versenyzőnk sikere Vass Borsodi Borbála lelkiismeretes és valódi hozzáértéssel történő felkészítő munkájának köszönhető. A vajdasági elődöntőt egyébként Flavie nyerte meg a zsűri – Farkas Zsuzsa, a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub elnöke, Gazsó Orsolya Kazinczy-érmes szövegmondó, kommunikációs és médiaszakember és Rácz Ejzler Evila kommunikációs és médiaszakember – döntése értelmében. Nagy öröm számunkra, hogy a zsűri sorait a Kodály Központ korábban eredményes versenyzői is erősítik, akik továbbadják tapasztalataikat, jó tanácsaikat az ifjabb korosztályoknak – nyilatkozta az elnök asszony, aki elmondta, hogy amikor az ősz folyamán egy kicsit enyhült a járványügyi helyzet, a Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle keretében egy gálaműsor formájában látták vendégül a Szép Magyar Beszéd több résztvevőjét is, illetve az előző évek díjazottjait, akik nyelvművelő szövegeikkel színesebbé tették a verseny  programját.

Francia Flavie még általános iskolás volt, amikor elkezdte látogatni az Auróra Beszédművészeti Műhely, illetve Vass Borsodi Borbála tanárnő nyelvművelő képzéseit.

- A tanárnő segítségére évek óta számíthatok a szavalóversenyekre való felkészülés alkalmával. Így volt ez a Kazinczy nevével fémjelzett beszédversenyre történő felkészülés kapcsán is. Most harmadik alkalommal vettem részt rajta.  Két éve az anyanyelvápolók különdíját vehettem kézhez. A versenyekre már akkor megkezdem a felkészülést, amikor meglátom a felhívást. Számomra az előkészületek legnehezebb része, vagy inkább a legtöbb időt igénylő folyamata a szöveg kiválasztása. Az az alapvető szempontom, hogy tudjak vele azonosulni. Kedvelem a könnyed, humoros írásokat, de a mélyebb tartalmúakat is. Az a tapasztalatom, hogy ez utóbbi típusúak több felkészülést igényelnek. De igazából nem ez a döntő szempont számomra, hanem az, ha van benne egy kis ránk jellemző helyi árnyalat, ránk vonatkoztatható töltet. Szívesen olvasok tehát és interpretálok vajdasági szerzőket, de az erdélyi írók szövegeit is kedvelem – meséli Topolya legfrissebb Kazinczy-díjasa, aki a megmérettetésre nyelvművelő szövegekkel nevezett be.

Francia Flavie az online formában megszervezett beszédversenyről is beszámolt.

- Rendkívül meglepődtem a fő szervező győri gimnázium felkészültségén, illetve az egész verseny gördülékeny lebonyolításán. A Youtube-live csatornán zajló online, élő megnyitó után e-mailben kaptuk a kötelező szöveget, majd ilyen formában is küldtük vissza. A verseny eredményhirdetését is élő kapcsolat formájában tették közzé. Hamarosan kézhez vehetem a díjjal járó érmet, oklevelet, illetve pénzjutalmat is – mesélte Flavie, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen irányban szeretné folytatni  tanulmányait.

- Az elmúlt években igen sokat foglalkoztam beszéd- és nyelvműveléssel, mindenképpen szeretném ezt az irányvonalat folytatni. Vagy az irodalom területén, esetleg a média világában. Ha egyik sem, akkor a szegedi Állam- és Jogtudományi Karon is gondolkodom – mondta el Topolya legújabb Kazinczy-érmese.