2024. április 20., szombat

Újra dübörög a banda

A biztonságos közlekedés népszerűsítése és a barátkozás a fő célja a Kishegyesi Kismotoros Bandának

Öt évvel ezelőtt alakult meg Kishegyesen a Kishegyesi Kismotoros Banda elnevezésű civil szerveződés. Két éve pedig hivatalosan is be van jegyezve az egyesület. Tavaly a járványhelyzet nem tette lehetővé, de előtte minden évben szerveztek is valamilyen rendezvényt. Barna József, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy az első évben egy-egy bográcsfőző bulira gyűltek össze, a második évben már egy felvonulást is megszerveztek a faluban. A harmadik évben pedig az egyik – mára már nem létező – vendéglátóipari létesítmény kerthelyiségében találkoztak, barátkoztak, még zászlószentelőt is tartottak. Ft. Zsolnai István plébános felszentelte a banda zászlaját, és megáldotta a motorokat és a banda tagjait is, hogy biztonságosan közlekedjenek az utakon. A plébános úr akkor elmondta, hogy neki is van egy kismotorja, és szívesen közlekedik vele. Még abban az évben – 2019-ben – hivatalosan is bejegyezték az egyesületet. Azóta azonban nem sok minden történt, az egyesület tavalyi munkájára rányomta bélyegét a járványhelyzet. Idén azonban „újra dübörög a banda”.

A napokban éppen az ötödik születésnapjukat, a megalakulás évfordulóját ünnepelték szerény keretek között. A járványügyi előírások betartása mellett megtartott összejövetelen megjelent Sándor István alpolgármester és Lukács Klára segédpolgármester, akik egyben elhozták az egyesület támogatására vonatkozó szerződést.  Az alpolgármester elmondta, hogy tavaly 15 ezer, idén pedig 25 ezer dinárt kaptak. Annak idején pedig Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke a jogszabályokban segített eligazodni az egyesületi tagoknak, illetve az adminisztratív teendőkben is, így sikerült hivatalosan is bejegyeztetni a szervezetet. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy a községi költségvetésben 2,8 millió dinárt irányoztak elő a civil szervezetek támogatására, és összesen mintegy negyven pályázati kérelem érkezett be, ebből végül 32 egyesület 39 projektjét részesítették támogatásban. A helyzet miatt ezúttal nem szerveztek együttes szerződés-aláírást, ezt majd egyenként fogják lebonyolítani. A kismotorosok egyesületével ezúttal került rá sor.
Barna József köszönetet mondott az önkormányzatból érkezett vendégeknek, és reményét fejezte ki, hogy ebben az évben már tudnak majd valamit szervezni. A jövőben zenés, szórakoztató és jótékonysági jellegű rendezvények szervezését is tervezik. Elmondta még azt is, hogy a hír hallatán máris többen jelezték, hogy csatlakoznának a „szelíd motorosokhoz”. Hölgyek, lányok, asszonyok, fiatalok és veteránok bekapcsolódására is számítanak. Nem feltétel, hogy legyen valakinek gépjármű a tulajdonában. A jelenlegi tagok és szimpatizánsok között is vannak „gyalogosok” és nagymotorosok is. Azt is elmondta, hogy céljaik között szerepel a biztonságos közlekedés népszerűsítése. A tagok erkölcsi kötelességnek érzik, hogy másoknak is példát mutassanak azzal, hogy szigorúan betartják a közlekedési szabályokat.