2024. április 26., péntek

Terem és teremt a levendula

Ki tudna döbbent csodálat nélkül elhaladni egy-egy levendulamező mellett?

Ez a növény azzal együtt, hogy páratlan látványt nyújt, gyógyító erővel hat, nemcsak összetevői, hanem termesztésének folyamatai, kreatív felhasználási módjai és értékesítésének lehetőségei folytán is. Zombor város két évvel ezelőtt nyilvános pályázati felhívást tett közzé a vidéki női vállalkozások, a falvakban élő nők számára a zombori önkormányzat területén. A Női vállalkozások faluhelyen elnevezésű projektet az Interreg-IPA határokon átnyúló együttműködési program Magyarország–Szerbia 2014–2020 társfinanszírozta.

A projektet Zombor város valósította meg, együttműködve a Centar za proizvodnju znanja i veština újvidéki civil szervezettel, a zombori szociális központtal és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.-vel. A program elősegítette a két országbeli szervezetek együttműködését, a határ menti régió közös identitásának és örökségének megőrzését. A program és a projekt célja a Magyarország és a Szerb Köztársaság határ menti régiójában élők életminőségének javítása, a gazdasági csere erősítése, illetve elősegítése. A klaszter létrehozására irányuló kapacitásépítés révén a vidéki térségekben (falvakban) élő nők társadalmi, vállalkozói szellemének növelése a tudás átadásának innovatív modelljével párosul. Az ismertető előadásokon csaknem 200 érdeklődő nő vett részt. Lavangrad néven megalakult a levendula-termesztéssel és a levendulához kapcsolódó termékek előállításával, forgalmazásával foglalkozó nőket tömörítő egyesület.
Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, a projektcsoport tagja a következőket mondta el a falvakban történő levendulatermesztés elmúlt és aktuális fázisaival kapcsolatban:
– A zombori önkormányzat területén található földön volt megoldható a termesztés. Saját tulajdonú, illetve bérelt területtel rendelkező nők jelentkezését fogadtuk. A Mezőgazdasági Intézet munkatársai kimentek minden egyes földterületre, mintát vettek, 2019 késő őszén kezdődhetett meg az ültetés, megközelítőleg 60 000 növényt ültettek el. Ami azóta közülük kifagyott, az pótolva lett. Szépen, szabályosan fejlődik most mindegyik, a hölgyek egymást segítve végzik a termesztést. Zombor város folytatja majd a Lavangrad egyesület támogatását. Úgy érezzük, hogy ez egy jó program, a falufejlesztést nem szabad elhanyagolni, segítenünk kell azokat, akik falun maradnak, hogy továbbra is ott tudjanak élni, és hogy javíthassanak az életkörülményeiken – hallottuk Pribilla Attilától.

A szóban forgó, klaszterszerűen levendulatermesztést végző nőket tömörítő Lavangrad nevű egyesület céljai között szerepel a rurális fejlődés fenntartása, a helyi vállalkozói szféra és a turizmus fejlesztése, az ökogazdálkodás és az egészséges életmód népszerűsítése, a gyógy- és fűszernövény termesztése, illóolajok előállítása, hasznosítása. Az egyesület elnöke, a monostorszegi Zdenka Mitić beszélt eddigi eredményeikről és a további tervekről:
– A Lavangrad Egyesület berkein belül 28, falun élő nő foglalkozik levendulatermesztéssel, de a 60 fős tagság sorába tartoznak olyan személyek is, akik egyéb, a levendulához kapcsolódó termékek létrehozásával és értékesítésével foglalkoznak. A tagság számára mindenfajta edukációs lehetőséget biztosítottunk, folyamatos segítséget nyújtunk. Zombor város állandó támogatását élvezi az egyesület, úgy a termesztés, a működés, mint a levendula-termékek későbbiekbeni előállítása, palackozása, dobozolása terén. Hosszú távú tervek vannak, a levendulaolaj forgalmazásán keresztül, a levendula alapú emléktárgyakon át, a biominősítés elnyeréséig. A termesztés mindenfajta vegyszer nélkül történik. A növényből való illóolaj kinyerését szolgáló desztilláló berendezésből van már egy kisebb és nagyobb méretű eszközünk, továbbá egy kaszáló is rendelkezésünkre áll – mondta a Lavangrad elnöke.
A helyszínen való sajtolás után marad a növényből a szalmaszerű szár, amely újrahasznosítható, brikett tüzelőanyagként. A növény 15–17 évig él, tehát nem kell újból ültetni, folyamatos a termesztés.
A doroszlói Gellér Magdolna a következő tapasztalatokról számolt be a falusi levendulatermesztést illetően:
– Azért álltam át a levendula termesztésére, mert a konyhakerti növények termesztése az utóbbi időben öntözés nélkül nem megy, és nincs sok értelme a hátsó kertet öntözőrendszerrel ellátni, mert a haszon bizony nem nagy.

Adott volt ez a lehetőség, arról nem is beszélve, hogy a levendula viszonylag könnyen kezelhető növény. 1500, 1600 négyzetméteren termesztem, kertben. Az enyémek szépek. Ahogy megalakult a Lavangrad egyesület és értesülünk egymás termesztési folyamatairól, többen panaszkodtak, hogy teljesen száraz a növény, nem növekszik úgy, ahogy azt elvárnák. Úgy gondolom, ezek a növények egy év alatt gyökerükben úgy megerősödtek, hogy ki fognak törni. Kettő ha tönkrement, de az elenyésző, ahhoz az 1400 tőhöz képest, amelyet a területbe ültettek. Most már a második évtől kellene, hogy szaporítható is legyen. Továbbá idén már várható értékesíthető termés, a tavalyi évben még nem volt értelme, hiszen vissza kellett vágni minden egyes palántát, amikor már elkezdett nőni, olyan jó 10 centiméteresre, hogy elérjük a bokrosodást náluk – mesélte Magdolna.
A nemesmiliticsi Bagi Hilda egy magyarországi utazás során „szeretett bele" a levendulába:
– Azért vágtam bele éppen ennek a növénynek a termesztésébe, mert néhány évvel ezelőtt utazgattunk Magyarországon és a Pannonhalmi Apátságban megálltunk, ott láttam, ők négy hektáron termesztenek levendulát, hát az gyönyörű látványt nyújtott! Ennek nyomán határoztam el, hogy egy kis területen, hobbiból, miért is ne próbálkoznék meg vele magam is. Kimértük a határi parcellát a férjemmel, lett olyan 70x70-es nagyságú terület, amely igen szépet mutat. Munkaigényes növény, kicsit nagyobbra sikeredett a parcella és bizony elég sokat kint vagyunk a levendulásban.

Ősszel nem sikerült az egészet visszametszeni, mert bejöttek a hidegek és akkor nem szabad ugye, hogy a frissen metszett növényeket fagy érje. Ezért hagytam, hogy inkább majd kora tavasszal, úgyhogy február 15-től gyakorlatilag kint voltam a levendulásban. Két hétig metszettem, két hétig kapáltam. Egyébként is mezőgazdasággal, földműveléssel foglalkozunk. Jómagam még fűszerpaprikát, fokhagymát, babot, mákot is termesztek, de a levendula mégis más. Nagyon kell szeretni a vele való foglalkozást, érzéssel érdemes csinálni. Szép foglalatosság, például egész más kapálni, mint a paprikát. Nyugtató jellege van magának a növénynek is – ecsetelte Hilda.
A levendula mindent megújítani képes erejében bizakodik az őrszállási Tóth Tímea is:
– Úgy gondoltuk, mivel új dolognak számít tájainkon a levendula, hátha érdemes belevágni most, amikor igazi kihívásnak számít.
Negyed holdon termesztem. Van vele munka, mert hát nem vegyszerezzük, teljesen természetes módon zajlik a termesztés. Kapálgatjuk a lányommal együtt rendszeresen. A Lavangradon belül van egy Facebook-csoportunk, ahol folyamatosan tapasztalatokat cserélünk, továbbá az egyesület egy Facebook-oldalt is működtet, tájékozódás és tájékoztatás céljából. Mindez nagyon sokat segít – nyilatkozta Tímea.
A levendula termesztése jóval túlmutathat a növény felnevelésén, a föld megművelésén. A bácsgyulafalvi Pesti Gabriellának hosszú távú, egyéni tervei is vannak:

– Régóta a levendula imádója vagyok. Ezt úgy kell érteni, hogy eszem, iszom, csöpögtetem, fürdök és gyönyörködöm is benne. Ezzel sokan vannak így, de jómagam még talán fokozottabban, mint az átlagember. Van egy 2000 négyzetméteres kertünk, amelyben előtte gyümölcsös volt, de a fák már elöregedtek, így azokat kitisztítottuk és adva volt a hely. Ráadásul teljesen bio, mert ugye ez a terület évek óta nem igazán lett művelve, nem volt permetezve, úgyhogy adott volt erre a célra. Számomra kikapcsolódás a levendulásban dolgozni, egy-egy fárasztó nap után valóságos rekreációnak számít művelni a levendulást. Nagyon jó, hogy a különös karanténidőszak, az elmúlt egy év, amely mögöttünk áll, egybeesett a levendulázással, mert a bezártság ideje alatt rengeteget könnyített a helyzetünkön, hogy közös családi együttlétként élhettük meg a levendula gondozását. Ez a gyerekeink számára is nagyon fontos volt, egyfajta munkaszokást tudtunk vinni az életükbe, amelyről úgy gondolom, nagyon fontos a mai világban. Nálam is újra telepítésre volt szükség, locsolni is kellett huzamosabb ideig. Tőről szinte mindegyik növény hajt, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok. Felvettem a kapcsolatot több belföldi és magyarországi kis és nagy területen tevékenykedő levendulatermesztővel, kifejezetten abból a megfontolásból, hogy minél több dolgot megtanuljak.

Hosszú távú terveink vannak, nyilván az első három év csak befektetés lesz és folyamatosan telepítgetjük, bővítjük majd, lépésenként, amennyit jelenleg elbírunk. Később egy motokultivátort is beszereznénk a megműveléshez, sőt illóolaj lepárlással is szeretnénk foglalkozni egyénileg. Mindez még indulófélben van Vajdaságban, de érezhető, hogy nagy lesz rá a kereslet, a gyógyszer és kozmetikaiparban is jelentős lesz a keletje ezeknek a biolevendula-származékoknak. Akár még helyileg, más itteni vállalkozókkal együttműködve is szeretnénk népszerűsíteni, kiterjeszteni turisztikai szintre a termesztést, a termék előállítását. Szörp, szappan, dekoráció, látványparcellák, sok-sok lehetőség van a levendulában. Erről próbálok másokat is meggyőzni, hogy minél többen csatlakozzanak – mondta Gabriella.