2021. június 25., péntek

Tüntetések május elsején

Május 1-jén nem csak a kirándulásnak, sütögetésnek van hagyománya, hanem a szakszervezetek tüntetéseinek is. Ezeket a világjárvány ellenére is több európai városban megszervezték, több helyütt rendőrségi beavatkozásra is szükség volt.

212 tüntetőt állított elő a rendőrség Törökországban, ahol rendbontásba torkollott a kijárási tilalom idején megszervezett tüntetés – írja a Reuters.

Isztambul (Fotó: Fonet/AP)
Isztambul (Fotó: Fonet/AP)

A kormányzati iroda közleménye szerint egyes szakszervezetek engedélyt kaptak a felvonulásra, míg mások jogtalanul tartózkodtak az utcán. A letartóztatások azután következtek, hogy a tüntetők nem hagyták el a helyszínt a felszólítások ellenére sem.

Több ezer ember vett részt Franciaországban is a hagyományos tüntetéseken, figyelmen kívül hagyva a járványügyi gyülekezési korlátozásokat. Mintegy háromszáz helyszínen tiltakoztak a polgárok, társadalmi és gazdasági igazságosságot követeltek, továbbá tiltakoztak a kormány munkanélkülieket megsegítő intézkedéseit illető változtatások miatt.

Párizs (Fotó: Fonet/AP)
Párizs (Fotó: Fonet/AP)

Párizsban a szakszervezetekhez csatlakoztak az úgynevezett sárgamellényes tüntetők is.

A legtöbb helyen békésen zajlottak a megmozdulások, ám Lyonban beavatkozásra volt szükség, a rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy 200 személyből álló tüntetést. Párizsban összesen 5000 rendőr vigyázott a rendre a megmozdulások különböző helyszínein, 17 személyt állítottak elő.

Hamburg (Fotó: Fonet/AP)
Hamburg (Fotó: Fonet/AP)

Németországban főként a kormány járványügyi intézkedései miatt vonultak utcára. Legtömegesebben a fővárosban Berlinben, de más városokban is szerveztek megmozdulásokat.

Torinóban sarlót és kalapácsot ábrázoló piros zászlót lobogtató elégedetlenkedők tűztek össze a rendőrséggel, Madridban Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes állt a felvonulás élére, a Szocialista Munkáspárt más tagjaival együtt.

A Fülöp-szigeteken már egy hónapja kijárási tilalom van érvényben, amelyet a járvány újbóli fellángolása miatt még két hétre meghosszabbítottak. A fővárosban Manilában százakat akadályozott meg a rendőrség abban, hogy az intézkedések ellen felvonulással tiltakozzanak – adta hírül az AP hírügynökség.