2024. március 28., csütörtök

Indiában iszonyatos küzdelem folyik, de egyelőre nincs javulás

Megérkezett az első amerikai segélyszállítmány is Indiába, ahol továbbra is több százezer új koronavírus-fertőzöttet és több ezer halálos áldozatot regisztrálnak naponta.

Az első amerikai gép a többi között jelentős mennyiségű orvosi oxigénnel landolt Új-Delhiben, miután a héten már érkezett a Covid-betegek ellátásához szükséges orvosi felszerelés és rengeteg koronavírus-teszt is több európai országból.

Az Egyesült Államok ezzel egyidőben korlátozza a beutazást India felől. Az intézkedés május negyedikén lép életbe.

Az első amerikai segélyszállítmány a járvánnyal küzdő IndiánakPrakash Singh/AFP or licensors

Az alelnök, Kamala Harris a repülőgép indulása előtt arról beszélt, hogy Washington felelősséget érez a nehéz időkben azokért a partnereiért, amelyek szükséget szenvednek. Ez a mostani helyzet közvetlenül a lakosságot érinti Indiában, márpedig a két ország hosszú évtizedek óta együttműködik nem utolsó sorban közegészségügyi problémák megoldásában. Úgyhogy útnak indítanak egy jókora szállítmányt, amelynek nagy része orvosi oxigén, és azt remélik, hogy ez valamelyest javít majd az ottani viszonyokon.

Eddig több mint 40 ország ajánlotta fel segítségét az indiai kormánynak, miután az bejelentette, hogy képtelen úrrá lenni a járvány minden eddiginél drámaibb hullámán, amelyet az új típusú koronavírus egy ottani mutációja okoz.

Rengeteg súlyos beteg el sem jut a kórházig, otthon próbálja átvészelni a fertőzést. Azok, akiknél van Covid-beteg a családban, órákig állnak sorba, hogy feltöltsék oxigénpalackjukat, de még így is csak a szerencséseknek jut.

Mindez egyelőre a nemzetközi összefogás ellenére sem változik, a járványadatok újabb rekordot döntöttek pénteken. Több mint 402 ezer új esetet vettek nyilvántartásba, és 3500-nál is több halottat jelentettek.

A rendkívül fertőző és nagyon súlyos lefolyású betegséget okozó B.1.617 jelzésű koronavírus-mutánssal folytatott küzdelmet pénteken éjszaka egy kórháztűz is tetézte az ország nyugati részén, Gudzsarát államban. A Covid-részlegben támadt tűznek 18 halálos áldozata van.

India a Föld második legnépesebb állama, majdnem 1,5 milliárdan élnek körülbelül 3,3 millió négyzetkilométeren.