2024. március 28., csütörtök

Ivanuša: Szerbia kiválóan reagált a járványügyi kihívásokra

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai elnöke, Marijan Ivanuša kijelentette, hogy a koronavírussal kapcsolatban már látható az alagút vége, de még mindig nem vagyunk olyan helyzetben, hogy teljesen elengedjük magunkat és a járvány előttihez hasonlóan viselkedjünk – írja a Vajdasági RTV.

A Telegraf.rs hírportálnak adott nyilatkozatában reményének adott hangot, hogy az oltakozás irányváltást ad a járványnak, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az év végéig normálisabb életet lehessen élni, a 2022-es esztendőben pedig ellenőrzés alá lehetne vonni a vírust.

Elmondása szerint lehetséges, hogy Szerbiában a brit mellett még más mutációk is jelen vannak és amennyiben ez így van, akkor gyorsan nyilvánosságra kerül az információ.

Szerbiának a járványra való reakciójáról beszélve elmondta, hogy az ország gyorsan két vágányra állította az egészségügyet, beszerezte a szükséges felszereléseket, anyagokat és teszteket és két új kórházat épített ki.

Szerbia kiváló sikert ért el az emberek koronavírus elleni beoltása terén, követve a WHO szabályait és szervezését, ezzel pedig megvédte az emberek egészségét és életét. Emellett fontos kihangsúlyozni Szerbia szolidaritását is a környező országokkal szemben, ugyanis védőoltásokat adományozott a számukra, de a külföldiek és a migránsok beoltását is végezte – mondta  Ivanuša.

Rámutatott arra is, hogy az emberek több okból is lazán viselkedtek, amely hozzájárult a járványhelyzet többszöri rosszabbodásához is.