2024. április 23., kedd

A Pfizer-védőoltás egy adagja nem elégséges a mutációkkal szemben

A Pfizer-védőoltásának egy dózisa valószínűleg nem fog elegendő immunválaszt kialakítani a vírus újabb mutációival szemben, kivéve azoknál a személyeknél, akik már átestek a betegségen – derült ki egy brit kutatásból, írja a 021.rs hírportál.

Az Imperial College tanulmánya szerint, amely nagy-britanniai egészségügyi dolgozók immunválaszát vizsgálta a Pfizer-védőoltásának első adagját követően, azok az alkalmazottak, akiknél enyhe tünetek jelentkeztek, vagy tünetmentesek voltak, megerősödött az ellenálló képességük a vírus mutációival szemben.

A tudósok azt is kimutatták, hogy a védőoltás első adagját követően az immunválasz sokkal gyengébb volt azoknál a személyeknél, akik még nem fertőződtek meg és ezért nagyobb esély van a mutációkkal való megfertőződésükre is.

Rosemary Boyton, az Imperial College immunológusának elmondása szerint ez a tanulmány a második dózis fontosságát hangsúlyozza ki.

Azok az emberek, akik a védőoltás első dózisát felvették, de korábban nem voltak koronavírussal megfertőzve, nincsenek eléggé védve az újabb veszélyes mutációkkal szemben – mondta Boyton, a tanulmányt vezető szakember.

A Science tudományos folyóiratban megjelentetett tanulmány a véreredményeket vizsgálta, pontosabban, hogy milyen szintű az eredeti vírussal szembeni immunitás, valamint a B.1.1.7. és a B.1.351 jelű mutációkkal szemben. Az eredmények szerint az immunitás a Pfizer-védőoltásának első adagját követően megerősödött a T- és a B-sejtek formájában, valamint az előző fertőzés antitestjeit is neutralizálta.