2024. április 25., csütörtök

Vučić: Egy év múlva választások

Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a Blic napilap ünnepi számában megjelentetett interjújában elmondta, hogy jövő márciusban vagy áprilisban tarthatják meg a választásokat.


Az államfő hozzátette, hogy három lehetséges dátumot határoztak meg eddig.


Arra a kérdésre, hogy külön tartják-e meg a választásokat, Vučić elmondta, hogy nem látja szükségét ennek.


– Ha hallok megfelelő érveket, készen állok arra, hogy beszéljünk róla. Azonban nem szedhetik szét azt, ami a törvény szerint meghatározott egy bizonyos időpontban következik be – nyilatkozta az elnök.


Vučić az interjúban kitért arra is, hogy Szerbiának igen nehéz elfogadni azt, ami a Koszovóról szóló vitairatban van, azonban ez a vitairat sokkal jobb, mint Ahtisaari terve, vagy minden, amit eddig kaptunk. Hozzátette, hogy Mitrovicáról szóló részek is elfogadhatatlanok számukra.


– Mitrovica az egyetlen település, amelyet a szerbek birtokolnak és el akarják venni tőlük. Emellett vannak még más dolgok is. A dokumentumot egy hozzáértő személy állította össze. Biztosan nem lesz könnyű nekünk – mondta az államfő.


Rámutatott arra a problémára is, hogy miként magyarázzuk el a szerbeknek, hogy az ő kivételükkel mindenkinek mindenhez joga van.


– Feladatuk az okos megközelítés, a béke és a stabilitás megőrzése, sokkal inkább a gazdasági érdekekért kell harcolni, mint a területiekért, és most nem Koszovóról beszélek – mondta Szerbia elnöke.


Vučić kiemelte, hogy ha az ország ilyen tempóban fejlődik tovább, mindenkitől gyorsabban a régióban, másra nem is lesz szükségünk.


– Ezért sem hagyhatjuk, hogy provokáljanak bennünket. Szeretném, ha nem csak két évre, de legalább 50 évre megjegyeznének, mint azt az elnököt, aki a legtöbb kórházat, klinikai központot, egészségházat, regionális- és autóutat, vasutat, múzeumot, színházat építette – nyilatkozta Vučić.