2021. június 14., hétfő

Fogalmazások és rajzok „kendőbe kötve”

Bemutatták a zentai Thurzó Lajos iskola egykori diákjainak fogalmazásait és rajzait tartalmazó könyvet

Sokan voltak a szerdán este a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola tornatermében megtartott könyvbemutatón, melyen az iskola egykori diákjainak fogalmazásait és rajzait tartalmazó, Kendőbe kötve című kiadványt tárták az olvasók elé. Verebes Krnács Erika előadóművész, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa beszélgetett a szerkesztőkkel, Pék Domonkos Ibolya magyartanárral, a kötet ötletgazdájával és Mezei Erzsébet grafikusművészel, képzőművész tanárral, aki az iskolások rajzait válogatta a kötetbe, és a könyvbemutatóval párhuzamos kiállítást szervezte meg.

Pék Domonkos Ibolya 1996-ban kezdett el tanítani a Thurzó Lajos iskolában, és akkor kezdte el gyűjteni diákjai fogalmazásait, amelyek az évtizedek során halommá-heggyé sokasodtak, s ekkor fogant meg benne az ötlet, hogy ezekből könyvet állítson össze.

– A könyvet fejezetekre osztottam, az egész hét fejezetből áll, amihez a fogalmazásokat kiválogattam. Ahogyan a könyv előszavában is leírtam: ezek a fogalmazások kis vallomások, mert azon túl, hogy élményekről és eseményekről szólnak, a szerzőikről is sokat elárulnak – mesélte a magyartanárnő, aki elmondta azt is, hogy a könyvben megjelent írások szerzői számára ez a könyv egyfajta meglepetés, hiszen 25 évet foglal egybe, és vannak olyan diákok, akik a negyvenes éveikben járnak, s most szembesülnek majd az írásaikkal.

A Thurzó Lajos Általános Iskola és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ gondozásában megjelent könyvben több mint kilencven diáktól mintegy 100 írás olvasható. Pék Domonkos Ibolya ennek kapcsán azt is elmondta, hogy ezek között a diákok között két végzett magyartanár is van, s nagyon örül annak, s egyben bízik abban, hogy egy kicsit ő is hozzájárult a pályájuk alakulásához.

Mezei Erzsébet a könyvhöz a fogalmazások hangulatára ráérezve válogatta ki az egykori diákjai képzőművészeti alkotásait.

– Nem illusztrációként válogattam, hanem a szöveg szerkesztője által feldolgozott témaköröknek megfelelően, ahogyan ő besorolta ezeket a fogalmazásokat, úgy, hogy hangulatában, tematikájában alátámassza, kiemelje, s hogy egymást kiegészítse az írás és a rajz – mondta Mezei Erzsébet.

Ötven alkotás került a könyvbe, a kiállításon azonban ennél sokkal több munkát tekinthettek meg az érdeklődők.