2024. április 20., szombat
SZABADKAI HISTÓRIÁK

Majális az atomkatasztrófa idején

1986. április 26-án hajnalban következett be a csernobili atomkatasztrófa. A robbanás következtében a levegőbe radioaktív anyagok kerültek, amelyek a légáramlatok segítségével szinte egész Európát beborították. A radioaktív felhő május elsején Szabadkát is elérte, miközben Palicson több tízezer fős ünnepséget tartottak. A harmincöt évvel ezelőtt történteket a Magyar Szó korabeli számai segítségével elevenítjük fel.

Az 1986-os palicsi majálisról a Magyar Szó május 3-ai, szombati számának címlapján így számolt be.

Igazi majálisra való időjárás köszöntötte május elsején a Palicsra igyekvőket. Inkább nyárias, mint tavaszi meleg, enyhe szél, tehát ideális kiránduló idő volt Észak-Bácskában és környékén. Az idejében megkezdett előkészületek, a valóban szerteágazó figyelemmel lebonyolított szervezés nem maradt eredmény nélkül: több mint 60 000 ember gyűlt össze a Szabadka melletti neves fürdőhelyen.

Az autóbuszok és a sínbuszok ötpercenként, illetve félóránként ingyen szállították az utasokat a majálisra, így nem volt nagy torlódás, fennakadás a közlekedésben. A szabadkaiakon kívül a csantavériek és a bajmokiak is ingyenes buszokkal szállították az utasokat az ünnepségre. Sokan érkeztek azonban a szomszédos községekből, de láttunk a Vajdaság más városaiból érkező személygépkocsikat, autóbuszokat is.

A fürdővárosban már kora reggel zenés ébresztővel kezdődött az ünneplés. A csaknem 20 lacikonyha, az ökörsütő nyársak ínycsiklandó illattal hívták fel a figyelmet. A kisiparosok is elhozták a portékáikat, a gyerekek nagy örömére több vidám park is volt, a művelődési egyesületek több mint 600 tagja énekkel – tánccal szórakoztatta a látogatókat. Egyszóval: mindenki talált magának kedvére való »elfoglaltságot«...”

A palicsi majálisról szóló hír mellett azonban ott találjuk a jugoszláviai Szövetségi Egészségügyi Bizottság közleményét is:

Hazánk területén az elmúlt 24 órában fokozódott a radioaktív anyagok ülepedése, a mennyiség 2–10-szer nagyobb a normális szintnél, de a fertőzöttség az ország egyetlen részében sem lépte túl a megengedett értéket”

A közleményben a lakosság számára megfogalmazott ajánlásokat találunk. A bizottság szakértői többek között arra kérték a polgárokat, hogy az esővizet semmire ne használják fel, fogyasszanak minél kevesebb friss tehén-, birka- és kecsketejet, „azaz olyan állatok tejét, amelyeket a mezőkön legeltetnek”, továbbá kevesebb friss főzelékfélét, fejes salátát hagymát és spenótot. A szakemberek emellett a terhes nőknek és a gyermekeknek azt ajánlották, hogy minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Arról, hogy Szabadkán és környékén milyen magas is lehetett a sugárszennyezés mértéke, a Magyar Szó május 6-ai számát fellapozva kaphatunk képet.

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendkívüli ülést tartott a szabadkai végrehajtó tanács. A TVT és a tartományi egészségügyi bizottság közleménye szerint ugyanis ezen a vidéken a megengedettnél nagyobb méretű radioaktív szennyeződést mértek a Természettudományi Kar Atomfizikai Kutatóintézetének szakemberei. A tartományi illetékes szervek elrendelték a felvásárolt tej minőségének ellenőrzését és megbízták a községi végrehajtó tanácsot és a felügyelőségeket a folyamatos ellenőrzés lebonyolításával.

Szabadkán minden tartályból vettek mintát, s kitűnt, hogy a felvásárolt tej kétharmadát a megengedettnél nagyobb a radioaktív kisugárzás érte, s emiatt fogyasztásra alkalmatlan. A joghurt, a tejföl és a többi tejtermék fogyasztható, kivéve a birkatejből készült készítményeket. Az üzletekben forgalmazásra került élelmiszer kifogástalan minőségű, a kontaminált élelmiszert ugyanis kivonták a forgalomból.”

A fentiek miatt a Tejpiac forgalma is drasztikusan lecsökkent.

Elnéptelenedett a szabadkai zöldség- és tejpiac. A tej és a tejtermékek árusítása tilos. A zöldségpiacon a reggeli órákban csak egyetlen pulton árusítottak salátát, a Tesla telepi piac teljesen üres volt. A termelők jobbnak tartják, ha ki sem hozzák a portékájukat, amíg a sugárzásveszély el nem múlik, noha ismeretes, hogy alapos mosással a zöldségfélék alkalmassá tehetők a fogyasztásra. A hagyma, a retek fogyasztásra alkalmas” – írta harmincöt évvel ezelőtt a Magyar Szó.