2024. április 20., szombat

Világűr és gyermeki fantázia

A szenttamási iskolában a bolygók közelebb hozzák egymáshoz a két csoportban tanuló harmadikosokat

Egy naprendszer lakói vagyunk, középpontjában egy ragyogó csillag, a Nap áll, olvasható egyik, világűrről, bolygókról és a Holdról szóló fényképek közötti plakáton, amely szinte azonnal szembetűnik a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola harmadikos diákjainak a tantermében. A kisebb és nagyobb rajzok, fényképek, fénymásolatok és sok más, falon függő apróság mellé néhány mondatban mindegyikre odaírták a képről való tudnivalót, ismertetőt is. Ifjú Judit, a harmadikosok tanítónője elmondta, az új tantervvel új tankönyvet is kaptak, amelyben több, a Holdról szóló anyagrész található, és egy projektmunka is kapcsolódik hozzá. Kiemelte, kiváló motiváció a gyermekeknek a világűr rejtelmei iránti fogékonysága, és a világűrbe küldött első emberről, a Hold felszínéről, a távoli bolygókról, csillagokról egy-egy érdekes, ugyanakkor hasznos tudnivaló sokkal könnyebben átadható, ha a megfelelő módon felkeltjük az érdeklődésüket. Mindez pedig azt hozza magával, hogy a diákok maguk is kutatni kezdenek, olvasnak, fotókat keresgélnek az interneten, vagy érdekességeket az éppen aktuális témakörhöz.

− A gyerekek nagyon élvezték a témákat, kutattak az interneten, lehetett ugyanis választani a világűr, a Hold, a Nap, valamint a bolygók közül témának, de például azt is, hogy az ember mikor járt a világűrben. Minden tanuló kiválasztotta azt, ami a legjobban felkeltette az érdeklődését, és arról írt, rajzolt, festett, vagy éppen fényképet, fénymásolatot készített. Az interneten is nagyon sok érdekes, a témához kapcsolódó dolog található. Plakátmunkák is készültek. Tekintettel arra, hogy hosszabb folyamatról van szó, több időt adtam nekik, hogy ki tudják bontakoztatni a fantáziájukat, elképzelésüket egy-egy bolygó, vagy a témához kapcsolódó, világűrhöz fűződő eseménnyel kapcsolatban. Ezeket később különválogatjuk, és megfelelő szöveggel ellátva plakátok, rajzok, festmények készülnek, amelyek majd az osztály falát díszítik – fogalmazott Ifjú Judit.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

A kérdésre, hogy az április második felében meghozott járványügyi rendelet értelmében, miszerint a felsősök visszatérhetnek az iskolapadokba, történt-e változás az alsósok, azaz a harmadikosok iskolai látogatását illetően, a tanítónő elmondta, tekintettel arra, hogy húszfős osztályról van szó, a tanulás továbbra is két csoportban, azaz 10-10 fős csoportokban folyik, és egyelőre a délelőtti váltásban kaptak időpontot.

− Szeptember óta két csoportban járunk, húsz tanulóm van, tehát 10-10 fős csoportban dolgozunk. A gyerekek már nagyon várják, hogy együtt lehessünk mindannyian, nagyon szeretnének találkozni egymással, de sajnos úgy tűnik, hogy ez az iskolaév már így ér véget. Az ilyen jellegű feladatokat személy szerint azért tartom nagyon jónak, mert a gyerekek várják egymás munkáját, ezért minden egyes alkotás, elképzelés a tanterem falaira kerül. Így tudják egy kicsit élvezni, hogy ki mit csinált, s hogy a másik csoportból kinek mi volt érdekes. A rajzórákon ugyancsak igyekszünk, hogy mind a két csoportnak felkerüljön munkája a falra, mert ezek az első pillantásra apróságnak tűnő dolgok szorosabbra fűzik a gyerekek közötti barátságot – mondta a szenttamási tanítónő.