2024. április 19., péntek

Ingyenes ruhanemű és egyéb holmi

Sikeres volt a kúlai Alsóvárosi Helyi Közösség és a VMSZ Női Fórumának közös akciója

A kúlai Alsóvárosi Helyi Közösség a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának helyi tagozatával közösen idén is megszervezte a használtruha-osztást azoknak, akik ezt igénylik. Az április 26-án és 27-én tartott akció keretében használt ruhanemű mellett cipő, játék, ágynemű, takaró, tankönyv stb. került kiosztásra, a szervezők pedig ismételten felhívták a polgárok figyelmét, hogy nemcsak a szociális segély felhasználóit, hanem minden érdeklődőt szívesen látnak.

Szabó Kiskároly Ilona, az Alsóvárosi Helyi Közösség titkára a héten tartott ruhagyűjtési és -osztási akcióról elmondta, a vártnál sokkal nagyobb volt az érdeklődés, hiszen a járványügyi helyzet miatt a legutóbbi akciót tavaly októberben, azaz több mint fél évvel ezelőtt tartották.

−A ruhagyűjtési és -osztási akció néhány évvel ezelőtt indult. Akkor úgy éreztük, hogy a Vöröskereszt mellett a helyi közösségben is foglalkozhatnánk egy ilyen jellegű szolidáris és humánus akcióval, mindig volt rá igény, és most is van. Tavaly a járvány miatt csak októberben sikerült megszervezni az akciót, amikor külön nagyon odafigyeltünk arra, hogy az osztás ideje alatt nyitva legyenek az ablakok és az ajtók, és hogy mindenki tiszteletben tartsa a járványügyi előírásokat. Idén az akciót április végén tartottuk, kétnapos volt, és elmondhatom, hogy igen sokan eljöttek – sorolta a helyi közösség titkára.

−Aki nem szervezett ilyesmit, az nem tudhatja, hogy mennyi munka van vele, de szerencsére a VMSZ Női Fórumának tagjai mindenben segítenek. A felajánlott ruhákat és holmit először össze kell gyűjteni, megfelelő helyen tárolni, majd az akciót megelőzően a nagyteremben megfelelő módon szétválogatni. Külön a női és a férfi ruhaneműt, a gyermekholmit, a játékokat stb. A hozzánk érkező ruhák meg vannak vigyázva, tiszták, összehajtogatjuk őket. Többször előfordult, hogy ugyanattól a családtól kapunk különféle holmit, például amit kinőttek a gyerekek, és egy másik többgyermekes család viszi haza őket. Amikor pár év múlva ott is kinövik a gyerekek, akkor kimossák, rendbeteszik, és visszahozzák, így egy újabb családhoz kerülhet. A legtöbb esetben minőségi darabokról van szó, több generáció is viselheti, nem szakadtak, csupán a mosástól idővel megfakulnak. Vannak továbbá csaknem teljesen új, keveset viselt ruhaneműk, nadrágok, pólók, de téli, meleg holmi is, amelyek új gazdára találnak – magyarázta Ilona.

A kúlai Alsóvárosi Helyi Közösség épülete a Petar Drapšin utca 128. alatt található. Ugyenezen a címen minden munkanapon a délelőtti órákban fogadják a felajánlásokat.