2022. október 1., szombat

A kommunista diktatúra keresztényüldözéséről

Krisztus inge munkacímmel egész estés filmet forgat Eperjes Károly. Az alkotás az ötvenes évek azon időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen.

A harmincnaposra tervezett forgatás április 20-án kezdődött Máriabesnyőn. A felvételek várhatóan május végig tartanak – közölte a Nemzeti Filmintézet.

A valós eseményeken alapuló film középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll.

Mint a közleményben felidézik, az 1950. június 9-re virradó éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból. Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással – négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták és minden értéküktől megfosztották. A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról a rendszerváltás után számos tudományos, hitéleti kutatás, visszaemlékezés, személyes beszámoló, dokumentumfilm, kisfilm született, azonban egész estés film eddig még nem.

Fotó: film.hu/Szabó Adrienn

A Krisztus inge alkotói olyan feldolgozás készítését tűzték ki célul, amely a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort, az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit.

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítja, mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla és Tóth Auguszta lesz látható.