2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szombattól digitális oltási igazolás

A várandós nők a másállapot harmadik hónapja után felvehetik a védőoltást

Ana Brnabić csütörtök esti bejelentésének értelmében szombaton, május 1-jén, a koronavírus ellen immunizált polgárok digitális Covid-igazolást kapnak. Mint hozzátette, Szerbia a járvány kezdete óta fejleszti IT-rendszerét, így mindenki, aki beoltatta magát, megkapja a digitális oltási igazolást, amely lehetővé teszi az akadálymentes utazást. Pénteken lapzártánkig nem derültek ki részletek a digitális oltási igazolás tekintetében.
Csütörtöki parlamenti felszólalásában a kormányfő az immunizáció eddigi folyamatát is értékelte, mondván, a védőoltás első adagját 2 150 280 polgár kapta meg (a felnőtt lakosság mintegy 30 százaléka), a második adagját pedig 1 462 125 polgár (25,6 százalék). Legtöbben a 75 évnél idősebb korosztályból oltatták be magukat (52 százalék) – emelte ki Brnabić, mondván, a továbbiakban a 35 évnél fiatalabbakat tervezik megszólítani, mivel körükben alacsony az oltási arány.
A kormány IT- és e-közigazgatási irodájának közleménye szerint szombaton és vasárnap nem lehet regisztráció nélkül felvenni a védőoltást, erre hétfőtől, május 3-ától lesz ismét lehetőség. A regisztrációhoz és időponthoz kötött oltás az ünnepnapok ideje alatt sem szünetel – csak néhol –, azokat a polgárokat, akik ebben az időszakban vehetik fel a védőoltást, szöveges üzenetben értesítik.
A várandós nők oltásához kapcsolódóan Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese az N1 tv-nek nyilatkozva közölte, az állapotosság harmadik hónapját követően felvehetik a Pfizer–BioNTech védőoltását. A védőoltás nem veszélyes a magzatra nézve – emelte ki Janković.

Kétezer alatt
A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában 10 837 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1613-nak az eredménye volt pozitív (14,88 százalék). A vizsgált egy napban 25 Covid-páciens hunyt el, 6362 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,92 százalék. Országszerte 4644 Covid-pácienst kezelnek kórházban, 169 mesterséges lélegeztetésen van. Vajdaságban előző nap 521 új fertőzést jegyeztek, ebből 121-et Újvidéken.