2024. április 25., csütörtök

Búcsú a távirattól – VIDEÓ

Péntek óta már nem lehet a Magyar Postán táviratot feladni, 174 év után zárul le az annak idején forradalmi kommunikációs forma – amit a 230 éve született Samuel Morse nevéhez kötünk a leginkább –, az elektronikus távközlés mérföldkövét jelentő szolgáltatás korszaka.
A telegram helyét a 20. század végére gyakorlatilag elfoglalta a telefon és az internet. A gyors információtovábbítás funkcióját az e-mail és a csevegőszolgáltatások vették át. A táviratfeladás jelentősen csökkent az elmúlt évekre, igénybevétele minimálissá vált. A Magyar Posta ezért a szolgáltatás kivezetése mellett döntött: 2021. április 29-én lehetett utoljára táviratot feladni a postákon.
A Magyar Posta adatai szerint április eleje óta hetente átlag mintegy ötödével nőtt meg a táviratforgalom országszerte az előző hónaphoz képest. A legnagyobb növekedést a fővárosban jegyezték, ahol áprilisban 41 százalékkal több táviratot adtak fel, és 46 százalékkal többet kézbesítettek.
– Számítottunk valamelyest rá, mégis meglepő volt, hogy a távirat kivezetésének híre mekkora nosztalgiahullámot indított magánszemélyeknél és szervezeteknél egyaránt – mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a bejelentést követően megugrott az érdeklődés a táviratok iránt. – Úgy vélem, ez a nosztalgia is jelképezi a postai szolgáltatások és a
postások különleges szerepét a társadalom életében. Az írásos kommunikáció hagyományos formáját fontosnak tartom, még ma is nagyobb az értéke egy táviratnak vagy egy kézzel írott levélnek, képeslapnak, mint elektronikus társaiknak – fejtette ki a vezérigazgató.
A vállalat és a Miskolci Egyetem közös akcióval búcsúzott a távirattól: csaknem száz telegramot adtak fel közjogi méltóságoknak, rektoroknak, kiemelt üzleti partnereknek, így tisztelegve a távirat hétköznapi kommunikációban betöltött szerepe előtt. – Az utolsó száz távirat küldésével, úgy érzem, méltóképpen köszönünk el ettől az ikonikus szolgáltatástól – mondta Schamschula György.
– Ez egy fontos gesztus egy olyan intézménytől, amelynek selmeci jogelődje a világ első felsőfokú műszaki képzését indította el. Elsőnek lenni dicsőség, utolsónak néha megtiszteltetés. Ebből kiindulva találtuk ki ezt a közös akciót. Tisztelgés ez a fejlődés, de a hagyományok előtt is. Bízunk abban, minden címzettünk elteszi emlékbe, hogy majd egyszer, sok-sok év múlva, aki ezt a témát kutatja, egy aprócska lábjegyzetben megemlékezzen erről a kedves gesztusról – mondta Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is élt az utolsó lehetőséggel.