2024. április 20., szombat

Levegőbe repültek Gebrev lőszerkészletei

Bulgária oroszokat gyanúsít hadianyaggyári robbantások elkövetésével

Prága után Szófia is arra gyanakszik, hogy orosz ügynökök idéztek elő robbanásokat a csehországi lőszerraktárakban és a bulgáriai hadianyaggyárakban a 2010-es években. Az akciók minden esetben Emilian Gebrev fegyverkereskedő készletei ellen irányultak, vélhetően azért, mert Gebrev Ukrajnának szánta azokat.

Lőszerraktári és fegyvergyári robbanások okoztak (zűr)zavart az elmúlt évtizedben Csehországban és Bulgáriában. Akkor még senki nem sejtette, hogy összefüggés lehet a két országban történt szerencsétlenség között. Nemrég viszont már arról számolt be a cseh kormány, hogy nem véletlen balesetek történtek, hanem nagy valószínűséggel orosz kémek idézhették elő a robbanásokat a dél-morvaországi Vrbětice lőszerraktárában 2014 októberében és decemberében, két ember halálát okozva. Prága emiatt bő tíz napja orosz diplomatákat utasított ki, amire Moszkva ellenintézkedésekkel válaszolt.

Még el sem csitult a súlyos államközi vita zaja, a héten újabb kellemetlen részletek derültek ki. Ezúttal Bulgáriában, ahol a főügyészség hat orosz állampolgárt gyanúsított meg azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amelyekre a 2010-es években került sor több hadianyaggyár négy raktárában. A hatóság szerint a történtekben az a különös, hogy mindegyik robbanás ott történt, ahol Emilian Gebrev helyi fegyverkereskedő készleteit tárolták. Előzőleg az is kiderült, hogy Csehországban szintén az ő tulajdonát képező áru repült a levegőbe.

A bolgár főügyészség szóvivője szerdán arról számolt be, hogy van „bizonyos hasonlóság” a bulgáriai hadianyaggyárakban történt négy robbanás között, hiszen olyan készletek semmisültek meg, amelyeket Ukrajnának és Grúziának szántak. Szijka Mileva szerint az említett esetek összefüggnek három bolgár állampolgár (Gebrev, továbbá a fia és cége egyik alkalmazottja) megmérgezésének kísérletével is, sőt másutt elkövetett robbanásokkal is. (Az utóbbi megjegyzésével vélhetően a vrběticei incidensekre utalt.)

Közölte ugyanakkor, hogy hat oroszt gyanúsítanak a robbantások végrehajtásával, és a Gebrevék elleni merényletkísérlettel. A fegyverkereskedőt 2015-ben kétszer is meg akarták ölni, állítólag veszélyes rovarirtóval (vagy talán novicsok idegméreggel), ám ő mindkét mérgezést túlélte. A bolgár ügyészség tavaly meg is nevezte a bűncselekmény három, orosz gyanúsítottját.

Gebrev valószínűleg azért került fel az orosz halállistára, mert Moszkva ellenségeivel üzletelt, elsősorban Ukrajnával és Grúziával. Erre utal az is, hogy az eladásra szánt lőszerszállítmányai épp akkor semmisültek meg (2014-ben és 2015-ben) Csehországban és Bulgáriában, amikor Kelet-Ukrajnában heves harcok dúltak a kormányerők és a helyi oroszok – Moszkva által támogatott – szakadár csoportjai között. A gyanú szerint a robbantásokért az orosz katonai titkosszolgálatot (GU) terheli a felelősség. A GU-nak az lehetett a célja, hogy megakadályozza a hadianyag (tüzérségi lőszer) eljuttatását az ukrán hadsereghez, ezzel is gyengítve annak harcképességét.