2024. április 19., péntek

Vajdaság mosolya

Jövőre kezdhetik építeni a Zombort és Nagykikindát összekötő gyorsforgalmi utat – Tomislav Momirović: Hamarosan Zombor, Szabadka, Ada és Újvidék szennyvízgondjai is megoldódnak

A közúti infrastruktúra szempontjából a kormány számára az egyik prioritást a Zombor–Nagykikinda gyorsforgalmi út megépítése képezi – mutatott rá csütörtökön este a parlamenti képviselők előtt Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott miniszter. Kiemelte, az autóutak többsége éppen Belgrádból, Újvidékről vagy éppen Szabadkáról indul, ebben az évben készülnek el a Belgrád–Nagybecskerek autópálya tervei is, mégis infrastrukturális összeköttetést terveznek Vajdaság nyugati és keleti települései között is.
– Zombor és Nagykikinda eddig mindig valahogy háttérbe szorult, ám a legmagasabb politikai szinten meghozott döntés után a területfejlesztési terv jelenleg a tartományi szerveknél van. Jövőre meg szeretnénk kezdeni az építőmunkálatokat Béregtől kezdve Zombor irányába. Az elkövetkező években pedig összekötjük Zombort, Cservenkát, Szenttamást, Törökbecsét, Óbecsét, majd Nagykikindát, hogy ezáltal teljes összeköttetést teremtsünk Vajdaságon keresztül. Mi ezt a gyorsforgalmi utat Vajdaság mosolyának (Osmeh Vojvodine) nevezzük, ugyanis keresztben, kelet–nyugat irányban köti össze majd a nagyobb településeket, és lehetőséget nyújt a gyorsabb utazásra a vajdasági városok között – emelte ki Momirović.
A miniszter kiemelt még egy projektumot, ami Zombort is érinti, mégpedig a kommunális infrastruktúrába való beruházás országos projektumát.
– Évek óta szőnyeg alá seperjük a problémákat, nincs elég szennyvíztisztító, a szennyvizet jóformán egyenesen a folyókba engedjük, miközben a folyókat ivóvíz előállítására használjuk – mutatott rá a miniszter, majd hozzátette, a probléma már a nyolcvanas és kilencvenes években is jelen volt, de a kétezres évek alatt sem tettek semmit a helyzet orvoslására. – Civilizációs kérdés ez – emelte ki, minden embernek hozzáférhetővé kell tenni a szennyvízelvezető csatornát, hogy a szennyvizet megtisztítva engedjük vissza a természetbe. Sajnos Belgrádban sincs szennyvíztisztító, de éppen épül egy Veliko Selóban, ugyanakkor több szennyvíztisztító felállítását is előirányoztuk. Belgrád mellett éppen Zombor azon városok egyike, amely prioritást élvez a kormány számára. Így 124 millió eurót ruházunk be 4 víztisztító kiépítésébe, így sem Zombor, sem Szabadka, sem Ada, sem pedig Újvidék nem fog többet küzdeni a szennyvizekkel, ahogy az ország lakosságának 80 százalékának a gondja is megoldódik a következő őt évben, amikor összesen megközelítőleg 4 milliárd eurót ruházunk be ezekbe a projektumokba – hangsúlyozta Momirović.