2024. március 29., péntek

Lehetőségek és kihívások

Online tárgyaltak a VMSZ képviselői az Európai Néppárt politikusaival

Az Európai Néppárt (EN) Jelenlegi lehetőségek és kihívások a Néppárt számára a régióban címmel az elmúlt időszakban külön-külön online találkozókat szervez a régióban. E sorozat szerbiai kerekasztal-beszélgetését, amelyen az Európai Néppárt két társult tagja, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség is jelen volt, pénteken ejtették meg. A beszélgetésbe Donald Tusk, az ENP elnöke mellett azok a politikusok is bekapcsolódtak, akik figyelemmel követik az ország helyzetét.

A zárt ajtók mögötti találkozót követően Kovács Elvirát, a VMSZ alelnökét kérdeztük. Elmondta, az ilyen online találkozók lényege, hogy a társult pártok rámutassanak arra, miben tudna az ENP a régióban segítséget nyújtani. Ezen a beszélgetésen kizárólag Szerbiára koncentráltak. A beszélgetésen Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke és államfő válaszolt az európai politikusok kérdéseire. Miután Donald Tuskkal a találkozót már egy éve szervezik, a VMSZ-t képviselve Kovács Elvira kiemelte a tavaly júniusi választások eredményeit. Elmondta, hogy 1992-től magyar párt ilyen jól még nem szerepelt választásokon. Rámutatott a köztársasági és a tartományi kormányban betöltött pozícióikra. Beszámolt arról is, hogy a hatalmi párttal milyen koalíciós együttműködést sikerült megvalósítani. Ennek kapcsán kiemelte, a VMSZ választási programjának megfelelően készült a koalíciós szerződés az SZHP-vel. Kovács Elvira lapunknak elmondta, hogy a hallgatóságnak beszámolt az oltás fontosságáról, illetve arról is szólt, hogy péntektől mindazok szabadon utazhatnak Magyarországra, akik felvették az oltást, és a két ország (Szerbia és Magyarország) jó viszonyát is kiemelte.

– Arról is beszéltem, hogy a Néppárt hogyan tudná segíteni országunk gyorsabb csatlakozási folyamatát. Még erősebb viszony kialakítására van szükség a testvérpártokkal és a polgárokkal, hogy ne csak beszéljünk az Unióról, hanem konkrét lépéseket is tegyünk, és azokat a polgárok is érezzék – hangsúlyozta a VMSZ alelnöke.